Stephanie Sörensen får borderterriern Hasse att springa genom en tunnel på hundrastgården.

Stephanie Sörensen får borderterriern Hasse att springa genom en tunnel på hundrastgården. Foto: Jonas Lundin

”Hundar är glädje, så är det bara”

TECKOMATORP. Daglig verksamhet på Garvaren i Teckomatorp har börjat med besökshundar och fått en hundgård. För att fira det bjuder man in till ett öppet hus onsdagen den 16 maj klockan 10-14.

Av
Jonas Lundin

– Jag är med i hundgruppen. Det här är Sherlock, säger Thomas Olsen.

Han är precis tillbaka från en promenad i solskenet med den glada golden retrievern. Sherlock är tillsammans med schäfern Diva och borderterriern Hasse så kallade besökshundar på daglig verksamhet på Garvaren.

– Det är roligt. Sherlock brukar hoppa på mig när jag kommer, säger Thomas Olsen.

Arbetshandledare Marie Dahlgren berättar lite om bakgrunden till att den dagliga verksamheten numera har tre fyrbenta jobbare.

– Besökshundsprojektet startade utifrån en brukarenkät, där brukarna fick fylla i vad de vill göra på sin daglig verksamhet. Då fyllde många i att de ville jobba med hund, säger Marie Dahlgren.

I dagarna är hundarna färdigutbildade besökshundar via Svenska terapihundskolan.

– Vi valde den utbildningen som heter besökshund, det är en utbildning som handlar om att motivera till en glädje med hund och så ska man kunna utföra vissa arbetsmoment tillsammans med brukaren, säger Marie Dahlgren.

Hundarna bidrar till fysisk aktivitet, berättar hon.

– Har man en hund så främjar det att man tar ett större initiativ till att komma ut själv. Framför allt att fokuset hamnar på hunden, det hamnar inte på brukarens funktionsnedsättning utan på vad den kan göra istället och hur självständigt den kan jobba med hunden, säger Marie Dahlgren.

– Hundar är glädje, så är det bara.

Arbetsterapeut Cecilia Henriksson ser också fördelarna med hund i verksamheten.

– Det är ett sätt att nå fram, att ge motivation, att få kommunikation. Det är ett oslagsbart redskap. Vi har personer här som haft sjukgymnastikprogram i flera år, som aldrig har funkat. Men tillsammans med hunden så får man ett helt annat syfte med det, säger Cecilia Henriksson.

Marie Dahlgren, Thomas Olsen och Sherlock njuter av solskenet.

Marie Dahlgren, Thomas Olsen och Sherlock njuter av solskenet. Foto: Jonas Lundin

Det handlar inte bara om att gå promenader med eller klappa hunden, det kan också vara att träna med hinder på hundrastgården, någon typ av hundspel, eller ligga i knät hos en brukare.

– Det är mycket att man ska kunna jobba självständigt med hunden tillsammans med hundföraren. Till exempel att göra ett spel eller aktivitet här ute, säger Marie Dahlgren.

Stephanie Sörensen lockar lilla Hasse att springa genom en tunnel. Som borderterrier är han den minsta av de tre besökshundarna på den dagliga verksamheten.

– Det är bra att de har de olika storlekarna. Hasse är väldigt glad för att göra såna här olika grejer, som att träna kommando, lite agility och sånt. De matcharna varandra så bra alla hundarna, säger Marie Dahlgren.

Öppet hus på daglig verksamhet på Garvaren onsdagen den 16 maj klockan 10-14.

Kolla gärna in den dagliga verksamheten på Garvaren på Instagram: dagligverksamhetsvalov

Publicerad 05 May 2018 08:30