Skogsbad skulle man kunna kalla en naturunderstödd aktivitet för rehabilitering och återhämtning. På tisdagen den 5 juni finns det chans att uppleva detta med Mindfulnessinstruktören och naturguiden Felicia Eckersten.

Skogsbad skulle man kunna kalla en naturunderstödd aktivitet för rehabilitering och återhämtning. På tisdagen den 5 juni finns det chans att uppleva detta med Mindfulnessinstruktören och naturguiden Felicia Eckersten. Foton i collaget: Julia Catharine This

Skogsbad hjälper dig att vara ”här och nu”

RÖSTÅNGA. ”Skogsbad” blev ett av nyorden 2017. Det handlar om att återknyta kontakten med naturen genom att ”bada” sina sinnen i skogen. Tisdagen den 5 juni finns det chans att göra det i Söderåsens nationalpark.

Av
Jonas Lundin

Felicia Eckersten, som leder arrangemanget, förklarar vad det handlar om.

– Mindfulness i naturen är nog det lättaste att beskriva det som, om man vet vad mindfulness är. Annars kan man säga närvaroövningar för att bli mer ”här och nu” och återhämta sig i skogen, säger hon.

Företeelsen ”skogsbad” kommer ursprungligen från Japan från början, där termen är Shinrin-Yoku och det växte fram i början av 1980-talet. Det blev en stor trend i USA förra året, där det heter ”Forest Bathing”, berättar Felicia Eckersten.

Hon kom in på skogsbad via sina studier på SLU Alnarp, där hon går en masterutbildning som heter ”Outdoor Environment for Health and Well-being”.

– Förr såg inte samhället ut som idag. Om man kollar tillbaka, för ungefär tio år sedan när Smartphones kom, så blev det en stor ökning på stressymptom, depressioner och sjukskrivningar. Hade vi inte flyttat in i stan och haft mobiltelefoner, så kanske vi inte i samma utsträckning hade haft det här behovet. Om man spenderar ett visst antal minuter om dagen i naturen, säg 15 minuter, med några knep för att bli mer närvarande, så skulle man inte i så stor utsträckning behöva psykologer eller annan behandling, även medicinsk, säger Felicia Eckersten.

”Skogsbad med mindfulness” är tänkt att ge deltagaren verktyg för hur denne ska tänka, för att inte ha tankarna kvar på arbete eller andra saker som bekymrar en, berättar hon. Med hjälp av olika övningar ska man bli mer närvarande och få återhämtning.

– Precis som man är ute och springer, så måste man även träna hjärnan, inte bara för att träna upp den utan också för att bevara den. Det funkar ju för precis alla, men målgruppen jag siktat in mig på är de som är stressade i vardagen och har svårt att släppa tankar, säger Felicia Eckersten.

Skogsbad med mindfulness

Med Mindfulnessinstruktören och naturguiden Felicia Eckersten från Force of Nature.

Tisdagen den 5 juni klockan 18 med start vid Röstånga turistinformation.

Kostnad: 250 kronor. Under 15 år går gratis med föräldrar. Minst fyra deltagare.

Anmälan och info på emejl (info@forceofnature.nu) eller ring Felicia Eckersten (mobil: 073-444 58 30). Se även www.forceofnature.nu.

Publicerad 29 May 2018 08:30