”Det var min syster som var lite intresserad. Då önskade jag mig en pilbåge. Till slut fick jag börja skjuta och då fastnade jag för det väldigt snabbt”, säger Julia Wilhelmsson som började med bågskytte på sin födelsedag 2016. Sedan dess har hon flera meriter, och nu under sommaren har det lyft rejält.

”Det var min syster som var lite intresserad. Då önskade jag mig en pilbåge. Till slut fick jag börja skjuta och då fastnade jag för det väldigt snabbt”, säger Julia Wilhelmsson som började med bågskytte på sin födelsedag 2016. Sedan dess har hon flera meriter, och nu under sommaren har det lyft rejält. Foto: Maarten van den Haak/Arkiv och Privat

Juli - en fullträff för Julia

Bågskyttetalang från Röstånga siktar på landslaget

RÖSTÅNGA. 16-åriga Julia Wilhelmsson har sysslat med bågskytte i bara drygt två år. Men redan nu samlar hon medaljer och rekord på hög. Juli blev en supermånad för Röstångatjejen som tävlar för Stockamöllans IF.

Av
Jonas Lundin

Du började för drygt två år sedan och det har snabbt gått bra. Varför tror du?

– Svår fråga, men jag tränar mycket och så är jag ute på många tävlingar, vilket gör mig mer erfaren.

Under juli har du tävlat i fem mästerskap och skjutit hem åtta medaljer. Är det något som har släppt just i sommar?

– Det har gått extra bra nu, vilket jag är väldigt glad över. Jag har precis gått upp i klass, jag har lite annat motstånd och annat avstånd som jag skjuter på.

Vad är dina styrkor?

– Jag har lätt att koncentrera mig, jag blir inte så mycket distraherad av allt annat, utan de kan prata bakom linjen men jag kan ändå koncentrera mig på mitt och skjuta som jag brukar göra.

Vilken av disciplinerna 3D, fält, tavla och jakt är du bäst på?

– Oj, det vet jag inte riktigt. Jag tävlar ju mest tavla. Jag vill utvecklas mer inom fält och 3D för det är där jag kan skjuta de större tävlingarna.

Vad är 3D för något?

– Det är när du skjuter på ”skumgummidjur” ute i skogen och så får man tänka in avstånden själv, man får avståndsbedöma och hålla efter det. Det är likadant på fält, fast på fält finns det både märkt och omärkt bana. Man får tänka efter avståndet själv på halva omgången och så får man hjälp med hur långt det är till målet på den andra.

Vad har du för mål på lång sikt?

– Att komma med i landslaget och få tävla på lite större tävlingar.

Julias tävlingar i juli

Vid Nordiska ungdomsmästerskapen i norska Larvik vann hon guld, både individuellt och i lag. Vid SM för seniorer i Helsingborg helgen efter, så tog hon brons efter att i grundomgången ha skjutit årets högsta resultat i Sverige, tillika skånska rekord i barebow damer elit. Följande helg tävlade hon på junior-SM i Oskarshamn/Vetlanda där hon tog hem brons i 3D, silver i fält och brons i tavla. Sedan var det på distriktsmästerskapet i tavla, där hon tävlade i elit/seniorklassen som hon tog guld och förbättrade sitt nysatta skånska rekord.

På lördagens Fält-DM tog hon guld.

Julia Wilhelmsson har nu alla (13) skånska rekord som finns i klassen DB13 som hon tävlade i fram till årsskiftet. Nu i DB16 har hon alla skånska rekord i de tävlingsronder som hon tävlat i, har ett svenskt rekord och ytterligare några skånska rekord i elitklassen.

Publicerad 29 July 2018 10:00