Konstnären Weronika Gęsicka har tagit gamla bilder från 1950- och 60-talen och manipulerar dem för att ge ny innebörd. Några av dem kan ses i en uteutställning vid Gamla kyrkans grund.

Konstnären Weronika Gęsicka har tagit gamla bilder från 1950- och 60-talen och manipulerar dem för att ge ny innebörd. Några av dem kan ses i en uteutställning vid Gamla kyrkans grund. Bild: Weronika Gęsicka

Det händer i Nordvästskåne

Lokaltidningen bjuder på nöjestips

NORDVÄSTSKÅNE. Semester eller jobb, regn eller solsken - det spelar ingen roll. Under sommaren blommar nöjeslivet upp. Lokaltidingen bjuder på några nöjestips både från egna kommunen och de runt omkring.

Av
Per Eeg-Olofsson

LANDSKRONA

Se fotografi när du vill på stan

Det dröjer en dryg månad till Landskrona fotofestival, den 14 till 23 september. Men redan nu finns flera av årets utomhusutställningar på plats. När som helst på dygnet, och utan en krona i inträde, kan du exempelvis ta del av Gideon Mendels bilder ur fyra bildserier som fått namnet ”Drowning Worlds” och har klimatförändringar och översvämningar som tema. Vid Gamla kyrkans grund kan man se bilder ur Weronika Gęsickas projekt ”TRACES”. Där har hon tagit bildbanks- och genrebilder från 1950 och 60-talen, och gett den reklamestetiska bilden av familjeidyll ett annat innehåll genom att manipulera bilderna.

När? När som helst.

Var? Teaterparken, Citadellet, Gamla kyrkans grund med flera platser i centrala Landskrona.

Vill du bli bättre på att tyda djurspår kan det vara en idé att följa med på djurspårning i Söderåsens nationalpark på måndag.

Vill du bli bättre på att tyda djurspår kan det vara en idé att följa med på djurspårning i Söderåsens nationalpark på måndag. Foto: Mostphotos

SVALÖV

Lär dig se djurens spår i naturen

Ser du ibland spillning, tassavtryck och andra spår efter djur i naturen som du skulle vilja kunna tyda bättre? Då kan det vara en idé att följa med på djurspårningen med guide som utgår från Naturrum vid Skäralid. Under två timmar följer man med en viltinventerare och letar spår efter såväl stora som små djur i nationalparken. Turen avslutas med fika på Skäralids restaurang. Kostnaden är 240 kronor inklusive fika, och 120 kronor för barn upp till 12 år. Anmälan till info@naturservice.se senast dagen innan.

När? Måndag 6 augusti klockan 13 till 15.

Var? Naturrum Skäralid.

Se hur tillverkningen går till, men också smaka den färdiga produkten, kan man göra på Helsingborgs bryggeris bryggerivisningar.

Se hur tillverkningen går till, men också smaka den färdiga produkten, kan man göra på Helsingborgs bryggeris bryggerivisningar. Foto: Helsingborgs bryggeri

HELSINGBORG

Bryggerivisning med smakprov av maltig dryck

Mikrobryggeritrenden har under senare år varit stark över hela landet, och efterfrågan på lokalt bryggd öl, gärna med hantverksmetoder, ökar. Dagens Helsingborgs bryggeri (föregångaren lades ned 1967) är denna andas barn och startades 2010 med hjälp av andelsägare. Den som är nyfiken på ölbryggande i allmänhet, och bryggeriets produkter i synnerhet, kan följa med på bryggerivisning på lördagar, där det också ingår provsmakning av aktuellt sortiment. Åldersgräns 18 år. Kostnad 300 kronor, visningar bokas via hemsidan helsingborgsbryggeri.se

När? Lördagar mellan klockan 12 och 16

Var? Bredgatan 25 Helsingborg

Det är både keramik av gamla japanska mästare och av moderna framstående konstnärer som visas på Keramiskt center i Höganäs.

Det är både keramik av gamla japanska mästare och av moderna framstående konstnärer som visas på Keramiskt center i Höganäs. Foto: Press

HÖGANÄS

Antikt möter modernt när japansk mästarkeramik visas

I år har Sverige och Japan haft officiella diplomatiska förbindelser i 150 år. Detta högtidlighålls med en rad programpunkter i både Sverige och i Japan, bland annat med en utställning på Keramiskt center i Höganäs. I utställningen ”MASTERPIECES – 400 Years of Japanese Ceramics” visas fler än 150 antika keramikföremål ur den japanska historien. Den traditionella japanska keramiken har ett sparsmakat uttryck som fungerade som inspirationskälla för svenska keramiker, inte minst under 1950- och 60-talen. På utställningen visas också föremål av några av dagens moderna keramikonstnärer i Japan, som Shozo Michikawa från Seto, Haruhiko Kaneko från Okinawa.

När? Öppet alla dagar mellan 11 och 17. Utställningen visas t.o.m. 2 september.

Var? Keramiskt Center, Gärdesgatan 4B, Höganäs.

Publicerad 01 August 2018 10:30