Koalitioner kommer och går men ”Coffee & Tea Blues Band” består. ”Vi har sagt att här uppe är det ingen politik”, säger Claes Hallberg som spelar bas. Övriga bandmedlemmar är Kjell Svensson (trummor), Janne Berglund (gitarr) och Torbjörn Ekelund (sång och kompgitarr).

Koalitioner kommer och går men ”Coffee & Tea Blues Band” består. ”Vi har sagt att här uppe är det ingen politik”, säger Claes Hallberg som spelar bas. Övriga bandmedlemmar är Kjell Svensson (trummor), Janne Berglund (gitarr) och Torbjörn Ekelund (sång och kompgitarr). Foto: Jonas Lundin

Styret sprack – men inte bandet

"Musiken är helig, men inte politiken"

TECKOMATORP. I politiken är de svurna motståndare. Men när de spelar blues ihop i Coffee & Tea Blues Band är politikerna Torbjörn Ekelund (L) och Claes Hallberg (S) mer samspelta. Till helgen spelar bandet på Torrlösa Happening.

Av
Jonas Lundin

– Här spelar vi i alla fall i samma tonart, säger Torbjörn Ekelund.

– Kanske inte alltid samma låt, men det är en annan sak, säger Claes Hallberg och skrattar.

Det förra politiska styret i Svalöv (S, M och L) föll ihop med stort brak i början av året. Men det har inte påverkat Coffee & Tea Blues Band, trots att sångaren och basisten är tidigare koalitionspartner från olika politiska läger. Musiken är en ”free haven”, enligt Claes Hallberg.

Läs också: "En fusion av uttryck"

– Klart att det varit frågor och funderingar från vänner och bekanta, men då förklarar man hur det är. Det är musiken som förenar oss här uppe. Det är glädjen i det som driver oss, säger Claes Hallberg.

Alla fyra bandmedlemmar kring bordet i replokalen i Torgskolan i Teckomatorp håller med.

– Det är lite så. Musiken är helig och politiken är inte helig och det ska inte blandas ihop, säger Torbjörn Ekelund och fortsätter:

– Vi har ju varit rätt disciplinerade. Vi har tagit den utmaningen på allvar och faktiskt sett till att det inte skulle spilla över här. Annars är det ju lätt hänt.

Det gäller att skilja på sak och person, menar han.

– Klart att det är en viss krydda i att man som två personer som tillhör två olika organisationer som har rykt ihop så in i helsike som vi nu gjorde då i december-januari, ändå kan skilja på det och andra saker. Som jämförelse med hur folk beter sig mot varandra på till exempel Facebook, där man inte klarar av att skilja på sak och person. Vi är ett levande exempel på att det absolut går. Det enda som krävs är att man på något sätt visar en gnutta respekt för varandra så funkar det jättebra.

Eller som trummisen Kjell Svensson uttrycker det:

– Vi har musiken ihop, resten skiter vi rent ut sagt i.

Spelar på i samma band, trots olika inriktning politiskt: Torbjörn Ekelund (L) och Claes Hallberg (S).

Spelar på i samma band, trots olika inriktning politiskt: Torbjörn Ekelund (L) och Claes Hallberg (S). Foto: Jonas Lundin

Spelningen på Torrlösa happening på lördag blir bandets första på kulturfesten som i år arrangeras för sjuttonde gången.

– Det här är i första hand för att själva ha roligt. Det är grej nummer ett. Sedan är det klart att i det ingår att vara ute och spela någon gång emellanåt. Vi har haft lite omsättning på musiker under hösten och vintern och det har gjort att vi varit tvungna att spela in oss igen, säger Torbjörn Ekelund.

Musiken då, hur låter den? Ja, det är bluescovers, lite rockigare nu än för ett tag sedan.

– Med blues är det ju så att det är sällan man hör originalartisterna, för de har aldrig spelat in någonting. Sedan finns det gurus som Clapton som tar upp gamla låtar och gör dem på sitt sätt. Vissa människor fastnar för just hans sätt att tolka låtarna och tycker att det är mer original och försöker eftersträva Claptons sätt att både spela och arrangera. Det har vi släppt lite grand. Vi gör egna tolkningar, säger Claes Halberg.

– Man kan säga att vi gör låtarna lite bättre än Clapton, säger Torbjörn Ekelund med glimten i ögat.

Efter spelningen på Torrlösa happening har de ingen spelning inbokad, men har lösa planer på att hyra Folkets Hus i Teckomatorp och bjuda in fler band.

Setlista på bandets spelning på Torrlösa happening den 4 augusti:

Road to hell (Chris Rea)

Cocaine (JJ Cale)

TV-Mama (Lou Willie Turner)

If heartaches were nickels (Warren Haynes)

Who's been sleeping in my bed (Glenn Frey)

Publicerad 01 August 2018 09:00