Det kanske inte blev så många timmars sömn för kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L). Men han lär ha sovit gott i förvissningen om att hans parti nu är det största i Landskrona.

Det kanske inte blev så många timmars sömn för kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L). Men han lär ha sovit gott i förvissningen om att hans parti nu är det största i Landskrona. Foto: Arkiv

Liberalerna nu störst i Landskrona

Men SD-stöd krävs fortsatt i kommunfullmäktige

LANDSKRONA. Det blir sannolikt en fjärde mandatperiod med treklövern Liberalerna, Moderaterna och Miljöpartiet vid rodret. Så såg det ut under söndagsnatten när rösterna till kommunfullmäktige i alla av Landskronas 23 valdistrikt är räknade.

Av
Per Eeg-Olofsson

En stor del av Landskronas väljare tycks uppskatta den väg Landskrona tagit under de senaste tre mandatperioderna, där den styrande treklövern lyckats locka företag, byggbolag och friskolor till stan, sålt av kommunala bostäder och infört en omdebatterad hyrespolicy som hindrar bidragsberoende att söka bostad i kommunen. Mer än var tredje röst, 34,5 procent av rösterna, gick under söndagen till Liberalerna, som därmed gör ett lokalt rekordval och ökar med hela 8,7 procentenheter jämfört med valet 2014. Det gör att Liberalerna nu är största parti i Landskrona.

- Det har under hela valkampanjen känts som om vi kommer göra ett bra val, säger kommunstyrelsens ordförande Torklild Strandberg på måndagsmorgonen,

- Vi har känt stöd för den utvecklingspolitik som vi driver i Landskrona. Men att det skulle bli en så stor framgång, det hade vi inte vågat tro.

Torkild Strandbergs egen förklaring handlar om saker som syns.

- Under de senast tre åren har politiken som vi sökt stöd för gett praktiskt resultat och fallit ut i verkligheten. Det handlar om saker man kan se och ta på, det är min bedömning.

Det handlar om saker man kan se och ta på, det är min bedömning.

Liberalernas stärkta position gör också att fortsatt styre i en treklöver med M och MP är möjligt.

- Det är vår absoluta ambition. Det är det vi har gått till val på att vi vill göra. Men nu är det naturligtvis upp till de andra partierna att avgöra hur de vill göra, säger Torkild Strandberg.

Valresultaten innebär också att Socialdemokraterna förlorar sin hävdvunna position som just största parti i industristaden Landskrona. Socialdemokraterna backar i detta val med 7 procentenheter till 27,9 procent.

Vad gäller de övriga partierna som suttit under kommunfullmäktige under den gånga mandatperioden, så innebär söndagens val inga dramatiska förändringar av styrkeförhållandena. SD är fortsatt kommunens tredje största parti efter en blygsam ökning med 0,6 procentenheter till 19,3 procent. För Moderaterna och Vänsterpartiet rör det sig om mindre upp- och nedgångar (se faktaruta), och Miljöpartiet hänger på rikstrenden och backar med 0,6 procentenheter till 3,1 procent. FI och KD lyckas inte heller detta val ta mandat i Landskronas kommunfullmäktige, men det gör däremot Centerpartiet som inte funnits där sedan 1998, om man inte räknar Marko Huttunen, invald på Moderaternas mandat. Och detta trots att partiet faktiskt backar något i årets val. Orsaken? En förändrad valkretsindelning som påverkar uträkningen av mandaten.

För partierna är det långt viktigare med det antal mandat av totalt 51 i fullmäktige som rösterna ger, än den exakta procentsatsen. Även där sker förändringar – men ändå inte. För även om SD minskar från 11 platser i fullmäktige till 10, så räcker det fortfarande för att tillsammans med Socialdemokraternas nu 14 och Vänsterpartiets 2 mandat för att fälla Treklöverns förslag. En kartläggning av Landskronaposten/HD visar dock att det mycket sällan har varit fallet, i 102 omröstningar av 105 under den gångna mandatperioden har SD stött treklövern. Att Liberalerna ökar från 14 till 18 mandat, och dessutom får med sig ett nytt borgerligt mandat i form av Centerpartiets nyvunna mandat, räcker inte för att det borgerliga blocket ska kunna bilda egen majoritet. Tillsammans med Moderaternas 4 mandat blir det endast 23 mandat. Även om Miljöpartiet fortsatt är med på en i övrigt borgerlig båt, så blir det med deras två mandat totalt 25 mandat, alltså ett mandat kort från majoritet.

Andel röster i kommunvalet 2018

Siffra inom parantes anger förändring i procentenheter jämfört med valet 2014

S: 27,9 (-7)

SD: 19,3 (+0,6)

L: 34,5 (+8,7)

M: 6,8 (-0,3)

MP: 3,1 (-0,6)

V: 4,4 (+0,3)

C: 2,2 (-0,2)

FI: 0,9 (-0,7)

KD: 0,6 (-0,1

Övriga: 0,1 (-0,9)

Ny mandatfördelning I kommunfullmäktige

L: 18 (14)

S: 14 (18)

SD: 10 (11)

M: 4 (4)

V: 2 (2)

MP: 2 (2)

C: 1 (0)

Publicerad 10 September 2018 00:59