Jonas Esbjörnsson och Landskronas Socialdemokrater får nu förbereda sig för en fjärde mandatperiod som oppositionsparti, efter att partiet tappat sju procentenheter under valnatten.

Jonas Esbjörnsson och Landskronas Socialdemokrater får nu förbereda sig för en fjärde mandatperiod som oppositionsparti, efter att partiet tappat sju procentenheter under valnatten. Foto: Per Eeg-Olofsson/Arkiv

S: ”Vi är fortsatt största oppositionsparti”

Socialdemokrater förbereder sig för fyra nya år i opposition

LANDSKRONA. Under måndagsmorgonen har inte oppositionsrådet Jonas Esbjörnsson några färdiga svar om varför partiet backat kraftig i kommunen. Han nämner dock rikstrenden och att ”kroka arm” för ytterligare fyra år i opposition.

Av
Per Eeg-Olofsson

- Vi vill inte dra några stora växlar innan vi gjort en analys, vi vill inte föregå den, säger han, och pekar samtidigt på riksresultatet.

- Landskrona följer ju rikstrenden, det är inget unikt med att vi tappar i just Landskrona. Men faktum är att Landskrona fortfarande är ett av de starkaste S-fästena i Skåne med en stark förankring. Vi kommer att komma igen.

Faktum är att Landskrona fortfarande är ett av de starkaste S-fästena.

Angående att partiet nu också förlorat sin position som största parti säger han:

- Det är klart att det känns tröstlöst. Men man får inte glömma att vi fortfarande är största oppositionsparti, alternativet till dagens styre. Man ska inte glömma vad människor kan åstadkomma när de ställer sig sida vid sida och krokar arm. Nu jobbar vi för valet 2022.

Därmed räknar Jonas Esbjörnsson bort SD som ett oppositionsparti i förhållande till treklövern.

- Jag kan inte se att SD skulle göra något annat än att fortsätta vara ett stödparti till treklövern, säger han.

- Sedan har vi också Centern som kommer in som en ny kraft i politiken. Det får vi se hur det kan påverka.

Publicerad 10 September 2018 10:09