Det var inte av uppsåt, utan av mänskligt slarv, som han för tio dagar under 2017 begärde ersättning för nio timmar istället för åtta, berättar Olof Röstin (M).

Det var inte av uppsåt, utan av mänskligt slarv, som han för tio dagar under 2017 begärde ersättning för nio timmar istället för åtta, berättar Olof Röstin (M). Foto: Jonas Lundin

Röstin: ”Jag har rent mjöl i påsen”

SVALÖV. Det var inte av uppsåt, utan av mänskligt slarv, som han för tio dagar under 2017 begärde ersättning för nio timmar istället för åtta, berättar Olof Röstin (M).

Av
Jonas Lundin

– Det är ett omedvetet misstag, som jag har reglerat så fort jag blev varse om det, säger Olof Röstin, för närvarande kommunstyrelsens förste vice ordförande och tidigare under mandatperioden även ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Varför begärde du ersättning för nio timmar istället för åtta vid de tio tillfällena?

– När man lämnar in äskanden om ersättning, så anger man i vilken tid man skulle ha varit i tjänst och skulle ha jobbat i sitt företag. Då lämnar jag en lista på kommunstyrelsen och sedan en annan på samhällsbyggnadsnämnden, för det är två olika konton. Jag har de facto haft möten i nio timmar, till exempel fem plus fyra. De facto skulle jag haft arbete i mitt företag och därför har jag lämnat in det så.

Att det gått rätt till har han kontinuerligt kollat av med kommunens administrative chef.

Olof Röstin anser att han har följt det regelverk som finns.

– Jag har rent mjöl i påsen och har aldrig satt upp några timmar eller kilometrar som jag inte uppfattar stöds av regelverket.

Nu ser han fram emot utredningen.

– I kontakter med förbundsledningen i Skånemoderaterna har jag stöd och man ser ingen anledning till time-out eller motsvarande under utredningen. Det är något som jag välkomnar så att vi kan lägga detta bakom oss, säger Olof Röstin.

Tidigare kommunalrådet Torbjörn Ekelund (L) anser att processen mot Olof Röstin är politiserad.

– Varför har man så bråttom att kalla till presskonferens och hänga ut Olof, utan att man är säker på att det finns begångna brott i det?, säger han och fortsätter:

– Finns det rimliga förklaringar så är det onödigt att gå vidare med advokatutredning. Men finns det inte det, så måste man självklart gå vidare och utreda. Är det så att Olof begått någon olaglighet och det finns uppsåt, så är det klart att han måste ta konsekvenserna av det. Men att kalla till presskonferens utan att ha tillförsäkrat sig Olofs syn på saken, det handlar mer om karaktärsmord än något annat, säger Torbjörn Ekelund, som är ersättare i personalutskottet.

Publicerad 12 October 2018 10:00