Triptyken ”Northern Dream” bygger på foton av iskristaller som Drottning Sonja tog inuti en smältvattentunnel på Svalbard 2006.

Triptyken ”Northern Dream” bygger på foton av iskristaller som Drottning Sonja tog inuti en smältvattentunnel på Svalbard 2006. Foto: Per Eeg-Olofsson

Kunglig konst med inspiration från naturen

Drottning Sonja av Norge ställer ut på Pumphuset

Just känslan för stillhet

LANDSKRONA. Hon är Norges drottning sedan 1991, då maken Harald tillträdde tronen. Men konstintresset har funnits med ”alltid” berättar Drottning Sonja, som på senare år själv börjat ställa ut konst. Nu ställer hon ut grafik och keramik på Pumphusets konsthall, tillsammans med sin mentor, Norges främsta landskapsmålare.

Av
Per Eeg-Olofsson

Vanligtvis är pressvisningarna på Pumphusets konsthall en ganska informell tillställning. Konstnären själv, några medlemmar ur konstföreningen och tre-fyra journalister. Under torsdagen såg det dock annorlunda ut, med röd matta, uniformerad polis och civilklädda livvakter, och en pressansvarig från norska hovet som frenetiskt dirigerar pressen och talar om var det går att stå och inte stå. Drottningen själv verkar dock ta det hela med ro, och det gör även hennes konstnärlige mentor, Örnulf Oppdal, som även han är på plats för pressvisningen.

Just känslan för stillhet och ro i den storslagna fjällmiljön i Västlandet i Norge är något som förenat Drottning Sonja och Örnulf Oppdahl, som anses som landets främsta landskapsmålare. Det har även Kjell Nupen gjort, även han välkänd norsk konstnär som gick bort 2014. Det var genom Kjell Nupen som Drottning Sonja lärde känna Örnulf Oppdahl, och de båda har fungerat som lärare och mentorer när drottningen tagit steget att offentligt visa sin konst. Första utställningen var på Dunkers kulturhus 2011.

- Mentorer, professorer, lärare. Jag har varit tursam nog att få lära mig mycket av dem, säger drottning Sonja.

Jag har varit tursam nog att få lära mig mycket av dem.

- För 20 år sedan var det en undervisningssituation. Idag är det mer att vi stöttar varandra och ger kritik, säger Örnulf Oppdahl.

Tål drottningen kritik? Undrar en journalist.

- O ja, säger Örnulf Oppdahl.

- Absolut, utan kritik ingen utveckling. Men det måste vara konstruktiv kritik.

Drottning Sonja pratar gärna om sin egen konst, men kanske ännu hellre om ett konstpris som hon instiftat med hjälp av Örnulf Oppdahl och Kjell Nupen, The Queen Sonja Print Award, som snart har årets utdelning.

- Det är faktiskt det största internationella priset inom grafik, säger Örnulf Oppdahl.

- Eller pappersburen konst som jag gillar att kalla det.

Drottning Sonja använder gärna starka färger i sin grafik, som här i serien ”Forgreninger”.

Drottning Sonja använder gärna starka färger i sin grafik, som här i serien ”Forgreninger”. Foto: Per Eeg-Olofsson

Precis som Örnulf Oppdahl inspireras Drottning Sonja av naturen. Hon berättar om tre polymer-djuptryck som hänger på väggen bakom henne.

- 2006 var jag på Svalbard, och fick gå ned i en smältvattentunnel under en glaciär. Det var bäckmörkt och min lilla ficklampa strejkade. Så jag tog fram min mobiltelefon, och i det ljuset kunde jag se underbara mönster i isen.

Örnulf Oppdahl inspireras av den storslagna naturen i Västlandet i Norge där han bor.

Örnulf Oppdahl inspireras av den storslagna naturen i Västlandet i Norge där han bor. Foto: Per Eeg-Olofsson

Bilder därifrån har Drottning Sonja sedan omvandlat till grafik på Ole Larsens grafikverkstad i Helsingborg, en gemensam nämnare för alla höstens utställningar på Pumphusets konsthall. I utställningen visar drottningen också keramik i form av fat, krukor och väggutsmyckningar.

Utställningen visas till och med den 16 december, nu på lördag är det vernissage mellan klockan 12 och 16, med invigning klockan 13. Där kommer både Drottning Sonja och Örnulf Oppdahl vara med.

Förutom grafik så visar Drottning Sonja även keramik. Här några höga krukor.

Förutom grafik så visar Drottning Sonja även keramik. Här några höga krukor. Foto: Per Eeg-Olofsson

Drottning Sonja var inte den enda kändisen med livvaktsskydd på visningen. Konstprofessorn Lars Vilks kom förbi, här i samtal med Örnulf Oppdahl.

Drottning Sonja var inte den enda kändisen med livvaktsskydd på visningen. Konstprofessorn Lars Vilks kom förbi, här i samtal med Örnulf Oppdahl. Foto: Per Eeg-Olofsson

Drottning Sonja har även gjort väggutsmyckningar i keramik. Här syns hon i samspråk med Örnulf Oppdahl, Norges mest kända landskapsmålare som varit lärare och mentor för drottningen.

Drottning Sonja har även gjort väggutsmyckningar i keramik. Här syns hon i samspråk med Örnulf Oppdahl, Norges mest kända landskapsmålare som varit lärare och mentor för drottningen. Foto: Per Eeg-Olofsson

Publicerad 01 November 2018 17:43