Stefan Olsson (SD) och den lokala partiföreningen har hamnat i konflikt med riksdagsledamoten Carina Ståhl Herrstedt, efter krav på att hon ska lämna sin plats i Landskronahems styrelse.

Stefan Olsson (SD) och den lokala partiföreningen har hamnat i konflikt med riksdagsledamoten Carina Ståhl Herrstedt, efter krav på att hon ska lämna sin plats i Landskronahems styrelse. Foto: Riksdagen.se/arkiv

SD-bråk kring styrelsepost i Landskronahem

Stefan Olsson kräver Carina Ståhl Herrstedts avgång

LANDSKRONA. SD-toppen Carina Ståhl Herrstedt sitter inte längre i Landskronas fullmäktige. Därför bör hon sluta i Landskronahems styrelse. Det menar lokala partiföreningen med Stefan Olsson i spetsen. Men Carina Ståhl Herrstedt vägrar, och nu kan frågan gå vidare till SD:s medlemsutskott.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det är Landskronaposten/HD som först rapporterat om konflikten mellan SD lokalt i Landskrona och SD på riksplan. Carina Ståhl Herrstedt sitter i riksdagen sedan 2010 och är bland annat SD-kvinnornas ordförande. Politikerkarriären började dock i Landskrona, där hon tills i våras haft en plats i fullmäktige, och tidigare även suttit med i kommunstyrelsen. Under våren avsade hon sig sin fullmäktigeplats, med hänvisning till tidsbrist, och det är bakgrunden till att SD:s lokala fullmäktigegrupp ställt krav på att hon också ska lämna platsen i Landskronahems styrelse.

– Eftersom hon inte ville vara i fullmäktige tyckte vi att hon också ska lämna Landskronahem. Men hon har vägrat, säger SD:s lokale ordförande, Stefan Olsson till Landskronaposten/HD, och fortsätter:

– Det är viktigt att vi har en representant i Landskronahem som kan ta debatterna i fullmäktige.

Som representant i Landskronahems styrelse vill lokala partiföreningen istället se Daniel Engström, som förutom i fullmäktige också sitter i stadsbyggnadsnämnden, teknik- och servicenämnden och i styrelsen för Landskrona stadsutveckling AB.

Carina Ståhl Herrstedt, som tidigare varit sambo med Stefan Olsson, menar att frågan handlar om något annat än hennes närvaro i Landskronas fullmäktige.

– Det är ju ingen hemlighet att jag och Stefan har haft ett liv ihop. Jag har följt mitt uppdrag till punkt och pricka, säger hon till Landskronaposten/HD.

Det är ju ingen hemlighet att jag och Stefan har haft ett liv ihop.

SD:s lokalförening i Landskrona har vänt sig till partiets riksombudsman Anders Olin.

– Jag har pratat med Stefan och jag har pratat med Carina. Carina har varit tydlig med att hon behåller sitt uppdrag, säger han till Landskronaposten/HD.

– Som lagstiftningen ser ut kan man vi inte tvinga bort någon, man kan bara uppmana.

Nu kan det bli aktuellt för SD:s lokalförening att ta frågan vidare till partiets medlemsutskott uppger Stefan Olsson, som är tydligt missnöjd med den svaga responsen på riksplan.

– Det visar på kulturen i vårt parti. Vissa höga partiföreträdare kan agera och göra lite hur de vill utan att det får konsekvenser, säger han.

Publicerad 01 November 2018 11:58