Bakom forne radiopiraten Nils-Eric ”NES” Svensson syns Panamas flagga. Han berättar att det är originalflaggan från första sändningsfartyget som var registrerat i Panama. Men bara en kortare tid, sedan tvingades radiostationen registrera om det i Honduras.

Bakom forne radiopiraten Nils-Eric ”NES” Svensson syns Panamas flagga. Han berättar att det är originalflaggan från första sändningsfartyget som var registrerat i Panama. Men bara en kortare tid, sedan tvingades radiostationen registrera om det i Honduras. Foto: Per Eeg-Olofsson

Vild radiopirat-era på sundet syns på museet

Historisk utställning om fenomenet Skånes Radio Mercur

LANDSKRONA. Säg Radio Mercur, eller för den delen Radio Syd, – och den som var ung i Skåne under slutet av 50-talet och början av 60-talet får något varmt i blicken. Nu tillägnas den skånska piratradiostation en ny utställning. Naturligtvis där allting började – i Landskrona för 60 år sedan.

Av
Per Eeg-Olofsson

Säg Radio Mercur, eller för den delen Radio Syd, – och den som var ung i Skåne under slutet av 50-talet och början av 60-talet får något varmt i blicken. Nu tillägnas den skånska piratradiostation en ny utställning. Naturligtvis där allting började – i Landskrona för 60 år sedan.

Det går inte att nämna Skånes Radio Mercur utan att nämna Nils-Eric ”NES” Svensson. Naturligtvis är den halvårsvisa Landskronabon på plats på Landskrona museum, för att berätta om de där dramatiska åren när han i 20-års åldern med likasinnade utmanade både den svenska staten och hela reklam- och mediebranschen.

Ännu en gång får han berätta om hur han som fotograf följde med kompisen, ”skjutjärnsjournalisten” Staffan Heimersson, till Köpenhamn. Där skulle de bland annat intervjua chefen för Radio Mercur, en ny dansk radiokanal som startat reklamfinansierade sändningar från fartyget Cheeta på internationellt vatten i Öresund. Och det bar sig inte bättre än att Staffan Heimersson blev mer eller mindre utkastad efter tuffa frågor. Och att Nils-Eric ”NES” Svensson tog i hand på att få rikta om antennen dagtid – och sända mot Sverige. Då hade nämligen den danska kanalen inga sändningar.

- Vi skrev inga papper där, en handskakning och det var allt, säger Nils-Eric ”NES” Svensson, och skrattar.

Göran Carlsson kallar sig för ”radioarkeolog”. Det mesta av materialet i utställningen på museet kommer ur hans samlingar.

Göran Carlsson kallar sig för ”radioarkeolog”. Det mesta av materialet i utställningen på museet kommer ur hans samlingar. Foto: Per Eeg-Olofsson

Där började sagan om Skånes Radio Mercur, en saga som officiellt slutade 1962.

- Den 6 mars 1962, det var då stationen bytte namn till Radio Syd upplyser Göran Carlsson, som kallar sig själv för ”radioarkeolog”.

Det mesta av materialet som nu ställs ut i Landskrona museums kafé kommer ur hans samlingar. Det är sådant som läsarbrev, korrespondens med skivbolag, tio-i-topp listor med mera.

Radio Syd sände fram till januari 1966, sedan var den svenska reklamradions saga all för lång tid framöver. Men det är, som man säger, en annan historia.

- Här i utställningen har vi fokuserat på Skånes Radio Mercur, och att reklamradion faktiskt har sin vagga här i Landskrona, säger Göran Carlsson.

Utställningen visas till och med den 3 februari. I morgon på skyltsöndagen den 2 december är det vernissage för utställningen mellan klockan 14 och 16. Nils-Eric ”NES” Svensson är där och berättar.

Skånes Radio Mercur sände på FM-bandet, ett frekvensomfång som fortfarande var relativt oreglerat vid den tiden.

Skånes Radio Mercur sände på FM-bandet, ett frekvensomfång som fortfarande var relativt oreglerat vid den tiden. Foto: Per Eeg-Olofsson

Så här kunde det se ut i studion i Landskrona. Programmen försinspelades och skeppades sedan ut till sändarfartyget i sundet. 1960 flyttade kontor och studio till Malmö för att vara närmare annonsörerna.

Så här kunde det se ut i studion i Landskrona. Programmen försinspelades och skeppades sedan ut till sändarfartyget i sundet. 1960 flyttade kontor och studio till Malmö för att vara närmare annonsörerna. Foto: Picasa

Publicerad 01 December 2018 11:43