En gammal blomsterkiosk i ny skepnad blir arena för samtal om konstens roll i offentliga rum. Det blir turné under 2019 med besök i flera skånska kommuner, bland annat Svalöv.

En gammal blomsterkiosk i ny skepnad blir arena för samtal om konstens roll i offentliga rum. Det blir turné under 2019 med besök i flera skånska kommuner, bland annat Svalöv. Foto: Christel Lundberg

Konstkiosk stannar till i Svalöv

Ska bidra till samtal om konstens roll

SVALÖV. En mobil kiosk som är tänkt att uppmuntra till engagemang och samtal om konstens roll i offentlig miljö. Den tar föreningen Konstkiosk till bland annat Svalöv under nästa år.

Av
Jonas Lundin

Föreningen Konstkiosk får 300 000 kronor från Region Skåne för att tillsammans med en bostadsrättförening i ett första steg restaurera en gammal blomsterkiosk som stått övergiven på S:t Knuts väg i Malmö i många år. Tanken är att där skapa en utställning för att spegla kioskens betydelse och historia och uppmuntra till konstaktiviteter.

I nästa steg kommer en kopia av kiosken flyttas runt i Skåne. Projektet inleds under hösten 2018 i Malmö och fortsätter sedan på turné med event om konst och offentlig miljö till fyra kommuner i Skåne: Burlöv, Simrishamn, Vellinge och Svalöv. Där ska den bidra till samtal om kultur, konst, arkitektur, historia, planering, landskapsarkitektur och miljö.

– Genom föreningen Konstkiosk satsar kulturnämnden på ett spännande projekt. Tanken är att föreningen med hjälp av en mobil kiosk ska åka runt i Skåne och bidra till demokratiska samtal om kultur, konst och miljö i fem av Skånes kommuner. Det är ett intressant projekt som vi ser fram emot att följa, säger Maria Ward (S) ordförande Region Skånes kulturnämnd i ett pressmeddelande.

Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp och bostadsrättsföreningen S:t Knuts park är samarbetspartner i projektet och Kulturrådet är medfinansiär till det.

Publicerad 10 December 2018 13:45