Raketer, alltså fyrverkeripjäser med drivladdning som expolderar högt upp i luften, må ge vackra effekter. Men de är även de farligaste att handha menar MSB. Nästa år kan det bli förbjudet att använda sådana uta särskilt tillstånd.

Raketer, alltså fyrverkeripjäser med drivladdning som expolderar högt upp i luften, må ge vackra effekter. Men de är även de farligaste att handha menar MSB. Nästa år kan det bli förbjudet att använda sådana uta särskilt tillstånd. Foto: Mostphotos

Kan bli sista nyåret med raketer

Särskilt tillstånd kan krävas nästa år

SVERIGE. I år kan det bli sista året du får skjuta upp raketer. Nästa år väntas en lagändring träda i kraft som gör att det i praktiken blir förbjudet att skjuta upp dem.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det ska inte vara förbjudet att skjuta upp raketer, alltså fyrverkeripjäser på pinne med en drivladdning som exploderar uppe i luften. Men enligt lagförslaget från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska det krävas ett särskilt tillstånd för att köpa och använda sådana, och för att få ett sådant måste man genomgå en utbildning. Med tanke på att få sannolikt är beredda att sitta i skolbänken för några minuters nöje på nyårsafton, blir det alltså i praktiken ett förbud mot raketer.

Bakgrunden är att just raketerna pekas ut som överrepresenterade i olyckor med fyrverkerier, det gäller både personskador och egendomsskador. Några som varit drivande bakom lagförslaget är faktiskt branschförbundet SFB, Sveriges Fyrverkeribranschförbund. Efter att det på fler platser spårat ur med fyrverkerier under nyåret 2016/2017, bland annat på Möllevångstorget i Malmö, föreslog organisationen några dagar in på det nya året ett försäljningsstopp för raketer.

- Vi vill inte att fler människor ska skadas och det är svårt att hantera de här klassiska raketerna. Efter att Norge förbjöd raketer för snart tio år sedan gick olycksstatistiken ned med två tredjedelar bara första året, sade SFB:s ordförande Erik Nilsson till SVT Nyheter i december förra året.

Om lagändringen blir verklighet blir det ytterligare ett steg i en successiv skärpning av regelverket kring pyroteknik (se faktaruta).

Fyrverkerier och smällare – några regler

- Personer under 18 år får inte köpa eller använda fyrverkerier. Sedan 2010 är det straffbart att köpa ut fyrverkerier till minderåriga.

- Smällare, alltså pyroteknik som endast har ljudeffekt, är helt förbjudna i Sverige sedan år 2002.

- För att sälja fyrverkerier krävs tillstånd från räddningstjänsten, som också ska se till att villkoren i tillståndet följs.

- Att skjuta upp fyrverkerier kräver i regel tillstånd från Polisen. Att söka ett sådant kostar 700 kronor. Det finns dock undantag som regleras i lokala ordningsföreskrifter. I Landskrona och Svalöv är det därför tillåtet att använda fyrverkerier utan tillstånd mellan klockan 16 på nyårsafton och klockan 04 på nyårsdagen. I Landskrona får man även använda fyrverkerier på valborgsmässoafton mellan samma klockslag.

Så har reglerna skärpts

2001: Totalförbud för smällare.

2014: Krav på tillstånd och utbildning för stora raketer (över 75 gram explosiva ämnen).

2015: Krav på utbildning för att få använda tillståndspliktig pyroteknik.

2017: Förbud mot mini-raketer.

2019: Eventuellt krav på tillstånd och utbildning för alla slags raketer.

Källa: MSB

Publicerad 14 December 2018 09:00