Sofia Edman är en av de som bor där Telia/Skanova släckt ned kopparnätet, vilket gör att de inte kan få internet via ADSL. Det är oklart när fibern kommer från IP Only. Och det mobila bredbandet från Telia fungerar sporadiskt och oförutsägbart, trots förstärkningsantenn.

Sofia Edman är en av de som bor där Telia/Skanova släckt ned kopparnätet, vilket gör att de inte kan få internet via ADSL. Det är oklart när fibern kommer från IP Only. Och det mobila bredbandet från Telia fungerar sporadiskt och oförutsägbart, trots förstärkningsantenn. Foto: Jonas Lundin

”Vissa dagar funkar det inte och ibland är det inte ens mätbart”

4G-uppkoppling ett problem trots förstärkningsantenn

SVALÖV. Den 3 december släckte Telias dotterbolag Skanova ned kopparnätet för cirka 390 abonnenter i Svalövs kommun. Sofia Edman, som bor med sin familj mellan Klåveröd och Knutstorp, är en av de som berörs.

Av
Jonas Lundin

Med kopparnätet så försvann också möjligheten till internet via ADSL. Familjen har beställt fiberanslutning via IP Only, men har inte fått besked när det kommer. Nu måste de förlita sig på det mobila bredbandsnätet från Telia.

– Vissa dagar funkar det inte och ibland är det inte ens mätbart, säger Sofia Edman.

Telias tekniker har satt upp en förstärkningsantenn vid taknocken, och en kabel leder in till en router i allrummet på ovanvåningen.

– Det är inte det helt optimala. Vi hade velat ha in den mer i mitten av huset. Det var därför vi undrade om det gick att få en längre sladd, men det var max tio meter, säger Sofia Edman.

Trots förstärkningsantennen så är internet i huset väldigt svajigt. Sofia Edman visar upp listor som med kollar som hon gjort, vissa dagar och tider är det bra täckning, runt 8-10 Mbit/s, andra dagar är den siffran närmare noll.

– Det påverkar barnen väldigt mycket. De som har rum på ovanvåningen närmast routern, där funkar det oftast, men är du i telefon, så kommer det ett rop uppifrån: ”Lägg på luren”.

Det händer nämligen att internet kopplar ner när någon i hushållet använder telefonen, ”hemtelefoni via det mobila bredbandsnätet”. Det har också hänt att folk inte kommit fram eller att det tutat upptaget när folk ringt fast ingen i hushållet använt telefonen.

– Vi vet ju inte riktigt om folk försöker nå oss, om det funkar eller när det funkar. Folk säger ibland att det låter lite som att vi pratar i en konservburk. Att det kan vara lite rassligt och ändå använder vi nya telefoner, de som Telia själva rekommenderar, säger Sofia Edman.

Det handlar inte bara om barnens skolarbete och kontakt med vänner. De är inte minst beroende av stabilt internet och telefoni för sitt företag sedan 21 år. Routern gör också att gamla kunder inte känner igen det nya mobilnummer som visas för den som blir uppringd.

Områdena i rött är de delar där Telia släckte ned sitt kopparnät den 3 december. OBS: Kartan är något beskuren.

Områdena i rött är de delar där Telia släckte ned sitt kopparnät den 3 december. OBS: Kartan är något beskuren. Karta: Svalövs kommun.

I maj skickade Svalövs kommun ett protestbrev till ansvariga ministrar, Post- och Telestyrelsen, Telia och Skanova och bad dem vänta med kopparnätnedsläckningen. Men den 3 december stängde Skanova ned kopparnätet för cirka 390 abonnenter i Svalövs kommun.

– Jag tycker Telia kunde väntat med detta. Varför är det så bråttom? Jag förstår att de vill plocka ner det. Men man kan inte plocka ner den sista tryggheten vi har på landsbygden innan man har en fungerande ersättning. Och det har vi inte förrän IP Only är färdiga med sitt, när det nu blir, säger Sofia Edman och fortsätter:

– Hade det funnits en klockren mobiltäckning så hade det kanske inte varit så stort problem.

Just när det händer akuta saker, så är det sårbart, som när de behövt ringa ambulans.

– Tryggheten försvinner lite grand i och med att täckningen inte finns. Sedan kan man kanske inte begära att täckningen ska finnas på varje liten plätt. Men det är som det stod lite skämtsamt på Instagram häromdagen: Man kan skicka en sond till Mars men wifi fungerar inte i mitt sovrum.

Publicerad 02 January 2019 10:00