En amerikansk majssnok, som precis som de andra förevisande ormarna är ofarlig. När tungan är ute så luktar den.

En amerikansk majssnok, som precis som de andra förevisande ormarna är ofarlig. När tungan är ute så luktar den. Foto: Per Eeg-Olofsson

Kalla typer på bibblan skrämde och roade

Barn och vuxna fick både se och känna på ormar och andra ”läskiga” djur

SVALÖV. - Är det någon som vill ha ormen runt halsen?Det frågar Frank Madsen från Malmö reptilcenter och en hel skog med händer åker upp i luften. Det var ingen brist på intresset när det visades ormar, ödlor, spindlar och andra djur som kan vara både fascinerande och skrämmande på Svalövs bibliotek.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det är jullovets sista dag och Frank Madsen från Malmö Reptilcenter har kommit till Svalövs bibliotek med sina lådor. Ur dem fiskar han upp det en djuret efter det andra. Han går ut lite lätt med kackerlackor stora som en handflata, bibliotekarien Lin Hyttfors får, eventuellt med blandade känslor, uppdraget att assistera som klätterträd för kackerlackorna. Men hon var förberedd för värre.

- Jag är livrädd för ormar, så jag har frågat runt bland kollegorna om det var någon som skulle kunna tänks sig att rycka in om det blev aktuellt med att hålla en orm – det var det inte, de är lika ormrädda.

Ormrädslan till trots är det Lin Hyttfors som bokat djurvisningen, efter tips från kollegor på stadsbiblioteket i Landskrona där Malmö reptilcenter varit nyligen.

Fågelspindel, också känd som tarantella.

Fågelspindel, också känd som tarantella. Foto: Per Eeg-Olofsson

Efter kackerlackorna följer det ena krypet efter det andra: en skorpion, en fågelspindel, ödlan skäggagam, flera sorters sköldpaddor, inklusive den skräckinjagande alligatorsköldpaddan, en kameleont som är så ilsk att den får stanna i lådan, en dvärgkrokodil och fler sorters ormar. Störst är tigerpytonen som Frank Madsen brukar spara till sist – som den stora finalen.

- Ja, det kan man säga, säger han och skrattar.

- Vanligaste frågan jag får är också ”när kommer ormarna?”, berättar Frank Madsen som både startat och driver Malmö reptilcenter i Folkets park i Malmö.

Sköldpaddor i flera storlekar visades, dessa är ungar.

Sköldpaddor i flera storlekar visades, dessa är ungar. Foto: Per Eeg-Olofsson

Där tillbringar Frank Madsen det mesta av sin tid, trots att han passerat pensionsstrecket 65 år. Men ibland blir det att packa bilen med utvalda och tåliga djur för förevisningar som denna.

- Det är roligt med publikkontakten, och alla frågor, säger han.

Brage Nöklestad, sju år, fick ha ödlan skäggagam på axeln.

Brage Nöklestad, sju år, fick ha ödlan skäggagam på axeln. Foto: Per Eeg-Olofsson

Brage Nöklestad, sju år, får både pröva att ha en skäggagam på axeln, och den stora tigerpytonormen, som är så lång att den får vila på axlarna hos tre åskådare.

- Mysigt och skönt, är hans omdöme om upplevelserna.

Brage berättar att han önskar sig en orm. Det är dock inte aktuellt berättar mamma Helene Nöklestad.

- Vi vill inte ha några djur i bur.

En större, men inte fullvuxen, landsköldpadda.

En större, men inte fullvuxen, landsköldpadda. Foto: Per Eeg-Olofsson

Att alligatorsköldpaddan är ett rovdjur syns på dess vassa käftar som biter med stor kraft. Frank Madsen berättar att sköldpaddan använder sin tunga, som liknar en mask, för att locka till sig byten.

Att alligatorsköldpaddan är ett rovdjur syns på dess vassa käftar som biter med stor kraft. Frank Madsen berättar att sköldpaddan använder sin tunga, som liknar en mask, för att locka till sig byten. Foto: Per Eeg-Olofsson

Att alligatorsköldpaddan är ett rovdjur syns på dess vassa käftar som biter med stor kraft. Frank Madsen berättar att sköldpaddan använder sin tunga, som liknar en mask, för att locka till sig byten.

Att alligatorsköldpaddan är ett rovdjur syns på dess vassa käftar som biter med stor kraft. Frank Madsen berättar att sköldpaddan använder sin tunga, som liknar en mask, för att locka till sig byten. Foto: Per Eeg-Olofsson

Det var många som ville föreviga de spännande djuren.

Det var många som ville föreviga de spännande djuren. Foto: Per Eeg-Olofsson

Frank Madsens kameleont var så ilsken att den fick stanna i lådan. Hur han vet det? På färgen.

Frank Madsens kameleont var så ilsken att den fick stanna i lådan. Hur han vet det? På färgen. Foto: Per Eeg-Olofsson

Dvärgkrokodilen blir runt en meter – betydligt mindre än sina största släktingar.

Dvärgkrokodilen blir runt en meter – betydligt mindre än sina största släktingar. Foto: Per Eeg-Olofsson

Flera gånger gick det ett sus genom publiken. Inte minst när den stora tigerpytonen åkte upp ur lådan.

Flera gånger gick det ett sus genom publiken. Inte minst när den stora tigerpytonen åkte upp ur lådan. Foto: Per Eeg-Olofsson

Aud Rask är inte ovan vid djur, efter ett yrkesliv som veterinär. Men några pytonormar har hon inte tagit hand om. ”Det blev mest kor och grisar – och lite hästar” berättar hon.

Aud Rask är inte ovan vid djur, efter ett yrkesliv som veterinär. Men några pytonormar har hon inte tagit hand om. ”Det blev mest kor och grisar – och lite hästar” berättar hon. Foto: Per Eeg-Olofsson

Publicerad 07 January 2019 19:00