Töm frysen – säkerligen finns där mat du glömt bort. Dessutom kan du passa på att göra den där avfrostningen som du skjutit på.

Töm frysen – säkerligen finns där mat du glömt bort. Dessutom kan du passa på att göra den där avfrostningen som du skjutit på. Foto: Mostphotos

Så får du pengarna att räcka i januari

Några tips för att komma igenom året fattigaste månad

Jul och nyår har kommit och gått. Den som eventuellt drabbats av baksmälla efter nyår lär vara återhämtad vid det här laget. Värre kan de vara med en annan typ av baksmälla, den som drabbar plånboken efter julens köpfest. Lokaltidningen listar några tips på hur du tar dig igenom årets fattigaste månad.

Av
Per Eeg-Olofsson

KLÄDER

- Second hand-kläder är (oftast) billigare än nya. Dessutom ligger det i tiden att förlänga livslängden på det vi konsumerar. Ännu billigare är det att inte köpa något alls och byta kläder med någon kompis – tillfälligt eller permanent, det bestämmer ni själva.

- De flesta av oss har en jacka, ett par byxor eller något annat plagg av god kvalitet som inte ser dagens ljus på grund av ett trasigt blixtlås eller liknande. Laga! Är det ett kvalitetsplagg som kostade mycket nytt så är det definitivt värt det.

- Låt bli att köpa. De allra flest har kläder så det räcker. En månad utan förnyad garderob överlever du.

Köp begagnade kläder – eller inga alls. Det går att avstå från klädinköp under en månad.

Köp begagnade kläder – eller inga alls. Det går att avstå från klädinköp under en månad. Foto: Mostphotos

MAT

- Töm frysen. Sannolikt finns det en hel del där som du glömt bort. Med lite fantasi kan det bli helt ok måltider.

- Laga mat med ägg. Ägg mättar bra i förhållande till priset. Antingen som rättens stjärna, till exempel i omelett, eller som näringsvärdes-boost, till exempel som äggstanning i en gratäng.

- Skriv inköpslistor. Då undviker du de där dyra spontanköpen.

- Handla inte när du är hungrig – samma skäl som ovan.

- Laga maten själv. Visst är det enkelt med färdigrätter, men dyrt i förhållande till näringsvärdet. Dessutom blir det godare.

- Ta matlåda till jobbet. Man behöver inte vara raketforskare för att räkna ut att det blir billigare än en dagens.

- Drick vatten. Inget släcker törsten som vatten, och det från kranen är nästan gratis. För tråkigt? Köp en flaska med citron- eller limesaft för att pigga upp din måltidsdryck. En liten flaska räcker länge.

Dyrt take away-kaffe? Knappast – i januari är det termos som gäller.

Dyrt take away-kaffe? Knappast – i januari är det termos som gäller. Foto: Mostphotos

NÖJEN

- Ok, krogkvällar, konserter och bio kommer aldrig vara gratis. Men det finns faktiskt gratisnöjen. De statliga museerna har visserligen återinfört entréavgift med den nya budgeten, men det finns muséer med låg eller fri entréavgift.

- Dags att rasta bibliotekskortet. En bok är en bok, oavsett om den är lånad eller köpt. Dessutom finns det mycket mer än böcker på biblioteken idag, som film, musik och ljudböcker. Ibland behöver du inte ens lämna soffan för att låna.

- Se över dina streamingtjänster. Behöver du verkligen både Netflix och HBO till exempel?

- Take away kaffe? Glöm det. Fyll din termos. Har du ingen? En billig termos kostar som tre finkaffe.

Spar en slant genom att ställa bilen. Kollektivtrafik är ofta billigare – att cykla eller gå är definitivt det.

Spar en slant genom att ställa bilen. Kollektivtrafik är ofta billigare – att cykla eller gå är definitivt det. Foto: Mostphotos

ÖVRIGT

- Ställ bilen. Ofta blir det billigare att resa med kollektivtrafik – särskilt om du ändå har ett giltigt månadskort. Tillräckligt nära för att gå eller cykla? Gör det, bra för hälsan dessutom.

- Betala i tid. Påminnelseavgifter gör ingen glad. Passa på att lägga viktiga inbetalningar på autogiro.

- Vet du med dig att du har dålig koll på pengarna? Skaffa en budget-app, finns ett flertal, några är gratis.

- Byt saker. Har du två borrmaskiner och behöver en frysbox? Någon du känner kanske har det omvända problemet.

- Dags att se över utgifterna. Det där gymkortet som du inte använt på ett år – är det inte dags att säga upp det? Skulle motivationen infinna sig är det lätt att lösa ett nytt.

- Töm förrådet. En pryl som du inte använt på flera år – behöver du verkligen den? Sälj den på nätet. Men räkna med konkurrens. Annonserna på sajter som Blocket går upp med flera hundra procent i januari.

- Du kanske stoppar undan en slant varje månad i någon sparform? Bra – men kniper det kan du stoppa sparandet just denna månad.

DET SKA DU INTE GÖRA

- Ta sms-lån. Det är bara korkat – punkt.

- Köpa saker på avbetalning. Visst kan det verka lockande med bara en liten summa per månad. Men det blir inte billigare för det. Skulle du dessutom dra på dig en förseningsavgift blir det plötsligt dyrare.

Publicerad 08 January 2019 11:00