Tvätta, stryka och vika kläder är en inte helt liten del av uppgifterna i butiken. Allt som säljs är helt och rent, och dessutom utvalt. Butiken Smart tar emot alla skänkta plagg, men det är inte allt som hamnar på galgarna. En del skänks vidare till andra organisationer.

Tvätta, stryka och vika kläder är en inte helt liten del av uppgifterna i butiken. Allt som säljs är helt och rent, och dessutom utvalt. Butiken Smart tar emot alla skänkta plagg, men det är inte allt som hamnar på galgarna. En del skänks vidare till andra organisationer. Foto: Per Eeg-Olofsson

Smart butik ger både kläder och personal en nystart

Second hand-plagg en väg in på arbetsmarknaden

LANDSKRONA. Landskronas senaste butik säljer begagnade kläder. Inget den är ensam om precis, men kommer man innanför dörren till den sparsmakade lokalen så visar det sig finnas lite mer under ytan.

Av
Per Eeg-Olofsson

”Smart” heter den nya butiken med ingång mot hörnet Norra Långgatan/Norra Kyrkogränden som öppnade i oktober. Där säljs begagnade kläder, men första intrycket är inte precis loppisbod. Luftigt, vitmålat, växter, liten fikahörna med tantsoffa och levande ljus. Konst på väggen och utvalda plagg och skor som hängts fram för exponering.

- Vi vill inte skrämma bort någon, men plaggen vi säljer är utvalda, rena och strukna. Den omsorgen får gärna synas i lokalen, säger Anna Prestby som är handledare i butiken.

De plagg som butiken får in men inte själva vill sälja skänks vidare till andra organisationer, berättar hon.

Butiken har fått en unik utsmyckning i form av en tavla. Det är Lex Bogren, en av medarbetarna som skapat den. Hon har utbildning inom animation och gränssnitt och en kreativ ådra som nu syns i butiken. Framför tavlan (från vänster) Sabina Hjertlycke, Anna Prestby och Evelina Larsen.

Butiken har fått en unik utsmyckning i form av en tavla. Det är Lex Bogren, en av medarbetarna som skapat den. Hon har utbildning inom animation och gränssnitt och en kreativ ådra som nu syns i butiken. Framför tavlan (från vänster) Sabina Hjertlycke, Anna Prestby och Evelina Larsen. Foto: Per Eeg-Olofsson

Att Anna Prestbys titel är handledare och inte butikschef till exempel, har att göra med att Smart inte endast är en butik i vanlig mening. Det är även ett arbetsmarknadsprojekt inom Prova, som är ett samarbete mellan Folkuniversitetet och Arbetsförmedlingen. Tanken är att butiken ska bli ett steg mot jobb för unga vuxna som på grund av ohälsa hamnat en bit från arbetsmarknaden.

- En plats där man får utvecklas på sina egna villkor, säger Anna Prestby.

- Det ska vara en hållbar butik, och den sociala hållbarheten är nästan den viktigaste.

Det är en orsak till butikens genomarbetade inredning, att det är de anställda själva som gemensamt arbetat fram den.

För en textil- och klädesintresserad person som Anna Prestby kommer det in en del rariteter till butiken. Här en kappa i lammskinn, som färgats för att se ut som något betydligt vildare.

För en textil- och klädesintresserad person som Anna Prestby kommer det in en del rariteter till butiken. Här en kappa i lammskinn, som färgats för att se ut som något betydligt vildare. Foto: Per Eeg-Olofsson

Det gör också att personalen byts ut, allt eftersom att de passar individerna. När Lokaltidningen kommer förbi jobbar Evelina Larsen och Sabina Hjertlycke i butiken. Sabina Hjertlycke gör sin första dag medan Evelina Larsen har varit med från start.

- Jag ville gärna testa på hur det är att vara med från början, hur det är att bygga upp något från start, säger Evelina Larsen.

Klädintresset har hon haft sedan tidigare, men sömnaden är lite av en annan femma.

- Där är det tur att vi har Anna som lär upp oss, säger hon och skrattar.

Material och sömnad är något annat Prestby kan efter utbildning på Tillskärarakademien i Malmö. Intresset för återanvändning har funnits redan från tonåren, då hon sydde om gamla gardiner till väskor och klänningar berättar hon. Som klippt och skuren, om uttrycket tillåts, för jobbet alltså.

- Det är så roligt att komma tillbaka till det praktiska, säger hon.

- Också är det den sociala biten också.

Evelina Larsen har jobbar i butiken från start. ”Jag ville gärna testa på hur det är att vara med från början” säger hon.

Evelina Larsen har jobbar i butiken från start. ”Jag ville gärna testa på hur det är att vara med från början” säger hon. Foto: Per Eeg-Olofsson

Det återanvända plagget blev årets julklapp 2018. Och det är inte det enda som satt fingret på frågan om hållbarhet när det gäller våra kläder.

- Det blev så klart en skjuts för oss i december. Men det säger också något om vilket uppsving begagnade kläder har fått, det händer saker på så många fronter. Alice Bah Khunke hade till exempel en remade-klänning från Stadsmissionen på Nobelfesten.

Som allt som drivs i projektform så är det svårt att sia om butikens framtid. Nyligen lades det populära kaféet på Konsthallen ned, även det ett projekt inom Folkuniversitetet.

- Jag vet i alla fall att jag är anställd i sex månader till, säger Anna Prestby och skrattar.

- Men jag tror att vi kan finnas längre än så.

Hon berättar att det kring butiken även bildats en ideell förening, något som kanske kan få den att stå på egna ben i framtiden.

- Vi vill ju även vara en mötesplats. Vårschemat är inte spikat än, men en privat workshop som handlar om återvinning, om att laga och lappa och om broderi är bokad.

Fikahörna finns det med. Butiken är även tänkt att fungera som en mötesplats.

Fikahörna finns det med. Butiken är även tänkt att fungera som en mötesplats. Foto: Per Eeg-Olofsson

Med många av de skänkta plaggen och skorna följer en historia. ”Ägaren till de här berättade att de ingick i hennes favorit-outfit på 80-talet, tillsammans med mockabyxor” berättar Anna Prestby.

Med många av de skänkta plaggen och skorna följer en historia. ”Ägaren till de här berättade att de ingick i hennes favorit-outfit på 80-talet, tillsammans med mockabyxor” berättar Anna Prestby. Foto: Per Eeg-Olofsson

Butiken Smart

- Säljer utvalda second hand-kläder och skor, samt utför ändrings- och lagningssömnad.

- Ligger i hörnet av Norra Långgatan/Norra Kyrkogränden.

- Har öppet torsdagar och fredagar klockan 12 till 17, samt lördagar klockan 10-14.

- Drivs som ett arbetsmarknadsprojekt inom Prova, ett samarbete mellan Folkuniversitetet och Arbetsförmedlingen.

Publicerad 14 January 2019 14:00