Vid lunchtid på onsdagen stod Rix Emerald ännu på grund utanför varvet. Men strax före klockan 15 på eftermiddagen var det loss med hjälp av bogserbåtarna Sund och Ven.

Vid lunchtid på onsdagen stod Rix Emerald ännu på grund utanför varvet. Men strax före klockan 15 på eftermiddagen var det loss med hjälp av bogserbåtarna Sund och Ven. Foto: Per Eeg-Olofsson

Grundstött fartyg vid Landskronas varv är nu loss

Konstateras vara skadefritt efter dykinspektion

LANDSKRONA. Det var under tisdagsmorgonen som det 88 meter långa lastfartyget Rix Emerald satte sig på grund strax söder om varvet i Landskrona, mellan fastlandet och Gipsön. Under onsdagseftermiddagen kunde det dras loss.

Av
Per Eeg-Olofsson

Varför det Cypern-flaggade fartyget ställde sig i botten, som består av lera, är okänt. När Kustbevakningens personal kom ombord kort efter grundstötningen kunde det dock konstateras att nykterhetsprover som gjordes var utan anmärkning. Ingen skadades vid grundstötningen och polisen har nu lagt ned den förundersökning som upprättats om vårdslöshet i sjötrafik.

Inget oljeläckage eller liknande uppstod vid grundstötningen, och efter att dykare inspekterat skrovet under tisdagen fanns det under onsdagen klartecken för att sätta igång med lossdragning enligt den bärgningsplan som rederiet lämnat in till Transportstyrelsen och Kustbevakningen.

Bogserbåtarna Sund och Ven, stod för lossdragningen som var avslutade strax innan klockan 15 på onsdagseftermiddagen. Under dagen har även Kustbevakningens fartyg KBV 034 legat vid hamn i Landskrona.

– Vi kommer att finnas på plats med fartyg och miljöskyddsutrustning om något skulle hända, säger Jeanette Forsberg, vakthavande befäl vid Kustbevakningen, till Landskronaposten/HD.

Publicerad 16 January 2019 14:13