Ambulanssjukvården i Lund-Landskrona-Mellanskåne drivs privat året ut. Nästa år ska verksamheten tas över av Region Skåne.

Ambulanssjukvården i Lund-Landskrona-Mellanskåne drivs privat året ut. Nästa år ska verksamheten tas över av Region Skåne. Foto: Mostphotos.com

Ambulans i egen regi skjuts fram

Nämndsordförande: "Ville inte stressa fram något"

LANDSKRONA. Förra året beslutades att Region Skåne skulle ta över ambulanssjukvården i Lund–Landskrona–Mellanskåne. Nu skjuts övertagandet på framtiden efter beslut i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Av
Andreas Holm

– Avtalet med Samariten Ambulans AB som skött verksamheten privat förlängs året ut. Nästa år tar vi över i egen regi, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd.

Det var efter att en verksamhetschef på SUS i Lund begärt mer tid för att kunna fullfölja beslutet och på bästa sätt ta över ansvaret för ambulansen som Gilbert Tribo la fram förslaget på nämndens bord.

– Jag valde att lyssna på chefen och ville inte stressa fram något. Vid återtagande av ambulanserna i Malmö blev det fel när allt inte var planerat fullt ut vilket ledde till att man bland annat saknade flera fordon. Den situationen ville jag inte hamna i, säger Gilbert Tribo.

Han hade dock ett krav på sitt förslag. Att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna som röstade ja till återtagandet av ambulanssjukvården i Lund-Landskrona-Mellanskåne, skulle acceptera att förlänga Samaritens avtal.

Under torsdagens sammanträde klubbades det enigt igenom.

– Nu har vi tid att i lugn och ro genomföra återtagandet på allra bästa sätt, säger Gilbert Tribo.

Något som även oppositionen håller med om.

– Akutsjukvården måste fungera. Vi socialdemokrater tar inga risker med patientsäkerheten. Det är synd att steget mot en mer sammanhållen och långsiktig ambulansverksamhet blir försenat. Samtidigt måste verksamheten ges den tid som behövs för ett bra övertagande. Vi fick ju också gehör för vårt yrkande om att verksamheten ska återgå i egen regi den 1 februari 2021 – efter att optionen löper ut – och känner oss trygga i att så sker, säger Anna-Lena Hogerud (S), regionråd och andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

Publicerad 17 January 2019 13:56