SD Svalöv hade gärna sett lokalt tiggeriförbud infördes i den lokala ordningsstadgan i Svalövs kommun.

SD Svalöv hade gärna sett lokalt tiggeriförbud infördes i den lokala ordningsstadgan i Svalövs kommun. Foto: Mostphotos

SD lyfter frågan om tiggeriförbud i Svalöv

”Hade infört det om vi fått möjligheten”

SVALÖV. Vellinge kommun fick ja till lokalt tiggeriförbud på några utvalda platser av Högsta förvaltningsdomstolen. Det är något som Sverigedemokraterna skulle vilja se även i Svalövs kommun. ”Hade vi haft möjligheten så hade vi infört det”, säger Teddy Nilsson (SD), oppositionsråd.

Av
Jonas Lundin

Sverigedemokraterna har lämnat in en så kallad ”enkel fråga” om lokalt tiggeriförbud till kommunstyrelsens ordförande.

– Vi är intresserade av att få reda på hur vårt styre i kommunen tänker hantera att det numera är möjligt att införa det förbudet i den lokala ordningsstadgan i kommunen. Vi sonderar mer terrängen hur inställningen är och vill ha ett besked hur inställningen är från vårt styre, säger Teddy Nilsson (SD), oppositionsråd.

Sverigedemokraterna är, både på riksplanet och lokalt, förespråkare för tiggeriförbud. Medborgare har hört av sig, kanske främst angående entréerna till butikerna, berättar han.

– Det är oftast där vi får signaler om att folk upplever det som mer eller mindre otrevligt, samtidigt som man vill veta vad det är för personer som sitter i kommunen regelbundet. Det kan ju också vara så att det är personer som behöver hjälp och kontakt med myndighet.

Kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Jönsson (C), är emot ett lokalt tiggeriförbud.

– Mitt ställningstagande handlar om att förbud inte löser problemet. Jag tycker att man får adressera problemet, inte på kommunbasis, utan på en högre nivå i vårt samhälle, det vill säga i riksdag och regering. I slutändan är det ju problem i deras hemland som behöver adresseras. Jag kan inte se att ett förbud i Svalövs kommun löser ett större strukturellt problem, säger han.

Publicerad 17 January 2019 09:30