Marcus Hansson från Cityidrott, fritidschef Niklas Fonskov, kommunalråden Torbjörn Ekelund (L), Angelie Fröjd (M) och Fredrik Jönsson (C) och Gunnar Nilsson från LISA, glädjer sig åt att Cityidrott nu sprider sin verksamhet även till Svalövs kommun.

Marcus Hansson från Cityidrott, fritidschef Niklas Fonskov, kommunalråden Torbjörn Ekelund (L), Angelie Fröjd och Fredrik Jönsson (C) och Gunnar Nilsson från LISA, glädjer sig åt att Cityidrott nu sprider sin verksamhet även till Svalövs kommun. Foto: Jonas Lundin

Cityidrott expanderar till Svalöv

”Man får ha det precis till vad man vill”

SVALÖV. I höstas spred Cityidrott sin verksamhet ut till kransbyarna i Landskrona kommun. Nu expanderar de ytterligare, nämligen till Svalövs kommun. På onsdagen var det pressträff i Heleneborgshallen.

Av
Jonas Lundin

– Det är lite skillnad från när jag var liten och spelade Svalövscupen i gamla hallen, den var lite liten, säger Marcus Hansson från Cityidrott strax innan onsdagens pressträff börjar.

Cityidrott, som är inne på tionde verksamhetsåret i Landskrona, ska nu också dra igång i Svalövs kommun. Verksamheten ska, liksom den i Landskrona, vara ”baserad på Cityidrotts modell att jobba förebyggande med aktivering och fritidssysselsättning efter skoltid för barn och ungdomar i årskurs F-6”. Det blir aktiviteter i de orter där kommunen har skolor, det vill säga Svalöv, Teckomatorp, Röstånga, Kågeröd och Billeberga. Pengarna till Cityidrotts expansion kommer från Ica-stiftelsen, men även Svalövs kommun bidrar med en del.

– Det är ett år som vi fått finansierat från Ica-stiftelsen. Det är ett testår. Vår ambition är att dra igång så fort som möjligt. Vi sitter i rekryteringsprocessen av projektledare nu, säger Marcus Hansson på Cityidrott.

Cityidrott kommer också att erbjuda äldre ungdomar chansen att hjälpa till att hålla i aktiviteter och ordnar utbildning till ungdomsledare. Marcus Hansson har varit med sedan Cityidrott startade och har sett vad det kan betyda för ungdomar.

– För vissa är det kanske inte hela världen. För vissa är det hela världen. För vissa är det allt. Det är det som är själva grejen med Cityidrott, att man får ha det till precis vad man vill. Det ställs inga krav. Allting är drop-in. Vissa kommer varje dag, oavsett vad det är, det är deras liv. Det spelar ingen roll om vi går på en promenad eller spelar fotboll eller åker till Tosselilla på en utflykt, de kommer på allt. Sedan har vi vissa som bara vill rida och vissa som bara kommer på loven. Men för alla så tror jag att det är en gemenskap. Det är ett av få ställen i samhället nuförtiden, där man inte har krav på att vara duktig på själva grejen som man gör för att få lov att vara med, säger han.

Torbjörn Ekelund (L), ordförande för bildningsnämnden uttrycker tacksamhet för Svalövs kommuns räkning.

– Hela vårt samhälle vilar på tre grundpelare, den offentliga, privata och idéburna sektorn. Företag, kommuner, landsting och stat och sedan alla föreningar i landet. Det är de pelare som vårt samhälle vilar på. Det här projektet är engagemang från alla de tre aktörerna. Samhällets tre pelare slår nu ihop sig för att göra något bra för medborgarna med inriktning på barn och ungdomar.

Kommunalrådet Angelie Fröjd (M) har genom sina barn haft kontakt med Cityidrott tidigare.

– Cityidrott är liksom gudar för barnen i Landskrona. Så har det blivit för våra barn, eftersom ni har ett gediget sommarlovsprogram i Lagunen, så är våra Svalövsbarn i Landskrona och är en del av det.

Kommit till pressträffen har också Svalövsbon Anneli Tegnér Göransson, som leder pass på Hälsomagasinet i Svalöv. Hon lyfter fram vikten av ett aktivt föreningsliv.

– Problemet genomgående i Svalövs kommun är att vi tappar ungdomarna när de börjar komma upp i högstadiet. Det är viktigt att vi fångar dem innan dess, säger Anneli Tegnér Göransson, som gärna hade sett att Cityidrott också skulle ha verksamhet för barn i högstadieåldern.

Cityidrott

Cityidrott är ett projekt inom Landskrona Stad som startades av Landskronas Idrottsföreningars Samorganisation (LISA). Det riktar sig till barn och ungdomar mellan 6 och 12 år som vill prova på olika idrotter. Förutom den ordinarie verksamheten (prova-på) så anordnar Cityidrott läger, turneringar, fisketurer, temadagar, sommarskolor och en massa andra utflykter. Att vara medlem i Cityidrott kostar 50 kronor per kalenderår och då ingår allting, bussresor, inträde, material osv. Anledningen till att allt ska ingå i 50 kronor är att alla barn och ungdomar skall ha möjlighet att delta oavsett sociala och ekonomiska förhållanden.

Publicerad 30 January 2019 16:40