De flesta rullskidor är gjorda för att köra på asfalt med, och i Skåne finns det också relativt gott om asfalterade cykelbanor. Men för den som vill köra på grusvägar finns det även rullskidor för det. Patrik Nilsson visar en modell med särskilda hjul, bindning och broms.

De flesta rullskidor är gjorda för att köra på asfalt med, och i Skåne finns det också relativt gott om asfalterade cykelbanor. Men för den som vill köra på grusvägar finns det även rullskidor för det. Patrik Nilsson visar en modell med särskilda hjul, bindning och broms. Foto: Per Eeg-Olofsson

Skåne har fått första Vasaloppsbutiken

Jätteloppet i Dalarna en grund för nischbutik i Landskrona

LANDSKRONA.

I skrivande stund lyser inte snön vit på Landskrona-taken, utan snarare med sin frånvaro. Lite oväntat då att staden har fått Skånes första officiella Vasaloppsbutik.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det är Rullskidcenter, som nu har lokaler på Björngatan, vägg i vägg med Puls arena, som fått denna officiella status.

- Det handlar om att butiken ska ha rätt kompetens, sortiment, utrustning och service, säger Patrik Nilsson som driver Rullskidcenter i Landskrona.

- Det finns ett 10-tal andra butiker som är officiella Vasaloppsbutiker, men ingen i Skåne, och ingen som har så mycket rullskidor.

Det var 2010 som Patrik Nilsson lämnade jobbet på Sony Ericsson i Lund för att tillsammans med sin pappa göra ett levebröd av en passion: längdskidåkning och rullskidor. ”Ett rejält lappkast” som han själv säger om karriärbytet.

- Jag är uppvuxen i Glumslöv. När det var snörika vintrar så åkte vi skidor i backarna där, det var där intresset började, förklarar Patrik Nilsson som själv kommer åka Vasaloppet i år.

Dock är det Öppet spår den 25 februari som gäller, inte stora Vasaloppet den 3 mars.

- Då måste jag jobba, för det är då vår säsong börjar om på nytt så att säga, säger Patrik Nilsson.

Sedan 2010 driver Patrik Nilsson Rullskidcenter i Landskrona. Då lämnade han jobbet på Sony Ericsson för att på heltid ägna sig åt sin passion.

Sedan 2010 driver Patrik Nilsson Rullskidcenter i Landskrona. Då lämnade han jobbet på Sony Ericsson för att på heltid ägna sig åt sin passion. Foto: Per Eeg-Olofsson

Att en stor del av butikens försäljning och sortiment utgörs av just rullskidor och kringutrustning är kanske inte så konstigt. Med tanke på hur snöfattigt det är i vår landsända erbjuder rullskidor en träningsform som i varje fall ligger nära längdskidåkning.

Lite mer förvånande är kanske då hur stor roll just Vasaloppet, i sina olika former, spelar för företaget.

- De flesta som kommer till oss gör det med ett enda mål: att genomföra Vasaloppet. Antingen att man gör det själv, som en prestation, eller i en grupp, som en aktivitet. Sedan finns det de som fastnar förstås, och fortsätter köra varje år.

Även om det bara är några veckor kvar till Vasaloppen kommer fortfarande kunder till butiken för att pröva ut skidor till exempel.

- Ja, tyvärr får jag väl säga. Och det är av två anledningar. Dels är det mycket lite tid att få chans till någon träning på snö, dels börjar det bli lite utplockat i skidsortimentet.

Det går inte att köpa vilka skidor som helst, förklarar Patrik Nilsson. Skidornas längd måste stämma med åkarens längd, och det så kallade spannet måste stämma med åkarens kroppstyngd.

- Det är den delen av skidan som du skjuter ifrån med när du lägger tyngden på den. Det måste stämma med belastningen i skidtagen.

Spannet är en viktig sak att tänka på för den som väljer längdskidor. Det är den delen av skidan som inte går i marken förutom när man lägger tyngden på den. Frånskjutet med skidan göra under spannet, och på moderna längdskidor är det en stighud som ger friktion mot snön. Stighuden är ett slags syntetmaterial.

Spannet är en viktig sak att tänka på för den som väljer längdskidor. Det är den delen av skidan som inte går i marken förutom när man lägger tyngden på den. Frånskjutet med skidan göra under spannet, och på moderna längdskidor är det en stighud som ger friktion mot snön. Stighuden är ett slags syntetmaterial. Foto: Per Eeg-Olofsson

Hur är det med rullskidor då? Kan man åka nio mil Vasalopp med bara rullskidträning i benen?

- Jag får svara ja, för det är många som gör det. Men jag rekommenderar att få åtminstone lite snöträning, för att lära känna underlaget och hur skidorna beter sig.

Patrik Nilssons träningstips inför Vasaloppet

- Minst ett intervallpass i veckan. Det kan vara med rullskidor eller löpning. Det bygger upp mjölksyratoleransen i musklerna.

- Gärna ett långpass med rullskidor på helgen. Vänjer kroppen vid långvarig belastning med fettförbränning.

- Ett styrkepass i veckan. Fokus på armar och mage – benen får träning i varje fall.

Publicerad 30 January 2019 16:30