Gun och Christer Hedin blir klassledare för Senior Sport School i Svalöv. Här tillsammans med Sofi Andersson från Skåneidrotten.

Gun och Christer Hedin blir klassledare för Senior Sport School i Svalöv. Här tillsammans med Sofi Andersson från Skåneidrotten.

Snart premiär för Senior Sport School i Svalöv

"Vår förhoppning är att det här faller väl ut"

SVALÖV. I år firar Senior Sport School tioårsjubileum, Landskrona har haft verksamheten i några år men hittills har det inte funnits i Svalöv. Till våren blir det första gången som även Svalövs 60-plussare har möjlighet att ta del av ”hälsoäventyret”.

Av
Jonas Lundin

Senior Sport School riktar sig till den som är 60 år eller äldre. Där får deltagaren prova olika aktiviteter som Senior Power styrketräning och andra aktiviteter hos lokala föreningar, delta i olika tematräffar med fokus på hälsa, laga hälsosam mat, få utbildning i hjärt- och lungräddning och olika föreläsningar. Kursverksamheten har funnits sedan 2009.

– Det vi ser är att Senior Sport School binder samman hälsa, det sociala och kunskapsinhämtning. Det knyter an till så många olika bitar i livet. Alla de här klasserna, de är 25 stycken i en klass, de fortsätter att ses och har fortfarande kontakt efter skolorna är slut. Vissa har nu haft kontakt i tio år, säger Sofi Andersson, regional samordnare för Senior Sport School på Skåneidrotten.

Den 6 februari är det informationsmöte i kommunhuset och själva klassen startar den 5 mars. Sedan blir det två träffar i veckan under tolv veckor. Förhoppningen är en fortsättning även efter det.

– Skolorna genomförs enligt kommunernas önskemål. Svalöv har sagt att de vill göra en långsiktig satsning, men det får vi ta efter det här, säger Sofi Andersson.

– Vår förhoppning är att det här faller väl ut, att det finns ett stort intresse inom målgruppen och att kommunen känner att de vill satsa på det. Vi kan starta en ny skola till hösten, för vi följer skolterminerna.

Klassledare blir Gun och Christer Hedin, som tidigare drev det som idag är Billeberga Stenugnsbageri.

Senior Sport School finns sedan några år även i Landskrona.

– Där finns ett långsiktigt perspektiv att ha det i alla fall en gång per år, säger Sofi Andersson.

Infomöte för Senior Sport School i Svalöv

Den 6 februari klockan 10-11 är det uppstartsmöte i fullmäktigesalen i Svalövs kommunhus. Då går det också att anmäla sig till att delta. Senior Sport School pågår i tolv veckor med två träffar per vecka, oftast förmiddagar klockan 10-12. Det startar den 5 mars och kostar 300 kronor per person och är öppet för den som är bosatt i Svalövs kommun.

Senior Sport School

Senior Sport School startade 2009 och är en satsning som har utvecklats i samverkan mellan Region Skåne och Skåneidrotten. Syftet med Senior Sport School är att skapa förutsättningar för ett hälsosamt åldrande i Skåne, att inspirera till en aktiv och meningsfull fritid samt visa på möjligheterna till en aktiv roll inom idrotten hela livet.

Publicerad 30 January 2019 09:00