Mårten Nilsson är grafiker i grunden, men hans intresse för mönster har landat i att han nu skapar konst med organiska former i mänskliga material.

Mårten Nilsson är grafiker i grunden, men hans intresse för mönster har landat i att han nu skapar konst med organiska former i mänskliga material. Foto: Per Eeg-Olofsson

Mönster blommar ut i 3D på Konsthallen

Mårten Nilsson ger gamla spetsdukar ett nytt liv som växtlighet

LANDSKRONA.

Det ser ut som ormbunkar, mossbelupna grenar och törnesnår. Men från början var det virkade dukar, sängöverkast och omslagspapper. Grafikern Mårten Nilsson har lyft sitt intresse för mönster - från två dimensioner till tre, och på köpet skapat en värld av sagolik växtlighet.

Av
Per Eeg-Olofsson

- Jag har sett både snöfall och en vårdag genom fönstren, kontakten med naturen utanför är fantastisk, säger Mårten Nilsson.

Till yrket är han grafiker, men han är även konstnär och har tagit ledigt från jobbet i tre veckor för att hänga sin utställning ”Botanical” som nu visas på Konsthallen. Just kontakten med naturen utanför glasväggarna är viktig, för konsten som nu visas innanför dem har tveklöst naturens och växternas mönster som inspirationskälla.

- Jag är ju grafiker och har alltid tyckt att mönster är spännande. Vad jag har gjort sedan jag började göra konst är att jag bryter upp dem och gör så att de blir ett stycke natur igen.

En spaljé i Botaniska trädgården i Göteborg har varit inspirationen till det här verket.

En spaljé i Botaniska trädgården i Göteborg har varit inspirationen till det här verket. Foto: Per Eeg-Olofsson

Ett mönster som inspirerat Mårten Nilsson är ett med taggar, som han kallar ”Thorns”. Ett populärt mönster under 1600- och 1700-talen då associationer till exempelvis Jesu törnekrona var mindre främmande än de är idag. Det blev till de första verken år 2010, där bland annat Postens omslagspapper omvandlats till taggiga snår. På konsthallen ser de ut som tre pelare som reser sig mot taket, men så har det inte varit överallt där de visas.

- Jag sätter ihop dem på olika sätt beroende på lokalen, säger Mårten Nilsson och demonstrerar hur det som ser ut som ett sammanhängande snår i själva verket består av identiska byggsatsbitar som fritt kan sättas ihop.

”Thorns” ser ut som ett enda taggigt snår, men består egentligen av massor med identiska byggbitar.

”Thorns” ser ut som ett enda taggigt snår, men består egentligen av massor med identiska byggbitar. Foto: Per Eeg-Olofsson

På en vägg hänger tavlor med något som ser ut som specimen från ett herbarium, torkade och pressade växter av olika slag. I en annan del av konsthallen hänger stora grenar som verkar mossbelupna och med märkliga och smått hotfulla blommor. Olika uttryck, men grundmaterialet är det samma: virkade och knypplade dukar och överkast.

-Jag köper dem på loppisar, det har nästan blivit lite av en sjuka att jag måste gå in och köpa två-tre av de finaste dukarna om jag passerar en loppis, säger Mårten Nilsson och ler.

De färgas in i naturnära färger, och sedan klipps de itu för att bli något annat.

- Man kan säga att jag bryter upp mönstren för att de ska bli ett stycke natur igen, säger Mårten Nilsson.

- Det är en massa kvinnokraft bakom de här dukarna som kvinnor suttit hemma och gjort. Jag återanvänder den för att göra något annat.

Vernissage för utställningen Botanical är det imorgon, lördagen den 2 februari klockan 12 till 17. Klockan 14 hålls invigningen.

Detta verk heter samma sak som utställningen: ”Botanical” och är gjort särskilt för lokalen.

Detta verk heter samma sak som utställningen: ”Botanical” och är gjort särskilt för lokalen. Foto: Per Eeg-Olofsson

Det har varit virkade överkast och ståltråd. Nu är det grenverk som hämtade från någon saga.

Det har varit virkade överkast och ståltråd. Nu är det grenverk som hämtade från någon saga. Foto: Per Eeg-Olofsson

Utställningen Botanical

Vad? Utställning med konst av Mårten Nilsson.

När? 2 februari till och med 24 mars.

Var? Landskrona konsthall.

Publicerad 01 February 2019 08:00