Mats Lundins uppstylade Monark Monarscoot från 1965 ska han ställa ut ställa ut på en stor motorsportmässa i Jönköping i påsk.

Mats Lundins uppstylade Monark Monarscoot från 1965 ska han ställa ut ställa ut på en stor motorsportmässa i Jönköping i påsk. Foto: Jonas Lundin

Mats har fångats av charmen med veteranmopeder

”Kicken är att styla om den”

SVALÖV. Guldlinjerna glänser i ljuset från spotlighten. I påsk ska Svalövsbon Mats Lundin ställa ut sin pärla, en uppstylad Monark Monarscoot från 1965, på en stor motorsportmässa i Jönköping.

Av
Jonas Lundin

Även om Mats Lundin ägde en moped när det begav sig i tonåren, så var det först senare som hans riktiga intresse för mopeder, och då veteranmopeder, blossade upp.

– Jag var nog närmare 30 när jag av en slump vaggades in i det här med gamla mopeder. Det var en dåtida granne som fick in mig på det spåret. Han fick in ett riktigt vrak som inte ens han ville ta i. Det var i princip bara ramen kvar, den var helt sönderrostad, säger Mats Lundin.

På den vägen är det. 18 år och åtta mopeder har passerat revy. Men klenoden som blänker i spotlightens sken kommer Mats Lundin inte göra sig av med i första taget. Till skillnad från hans andra moped, en blå Monark Monarped från 1954, som är helt i original, så har han stylat upp Monarscooten. Han har bland annat gett den större framhjul än originalet, nytt avgassystem, ett ”visir” av egen design, tagit bort pakethållaren och fixat till små detaljer som att bromsljuset är rött istället för orange.

Mats Lundin kör en del rally och har märkt av det ökande intresset för veteranmopeder på senare år.

– Vi körde ett rally i Östra Grevie och där var vi väl knappt 700 startande, så det får man säga är rätt så många, säger Mats Lundin.

Han tror att en del lockas av nostalgikänslan från den egna moppe-åldern.

– Kombinerat med det så har det ju blivit en trend, vilket gör att det finns en klick avsevärt mycket yngre än mig som också är intresserade av detta. Det är inget för gamla gubbar bara. Det är allt ifrån de i 15-års åldern och uppåt, säger Mats Lundin som också lyfter fram det sociala i att ha ett gemensamt intresse.

I påsk ska han ställa ut sin Monarscooten på en av Skandinaviens största motorsportsmässor på mässområdet Elmia i Jönköping. Den heter Bilsport Performance & Custom Motor Show och lockar runt 85 000 besökare under fyra dagar.

"Kicken för mig är att styla om den till det personliga utseendet", säger Mats Lundin. Foto: Jonas Lundin

Lite vid sidan av står också en annan produkt från Monark-fabriken, visserligen ingen moped, men en motionscykel från 60-talet.

– Jag är före detta tävlingscyklist från min ungdom. Jag slutade vid 21 års ålder. Den här har jag hittat på senare tid, när jag kände att jag behövde träna med någonting, säger Mats Lundin.

Det är inte bara mopeder som han vårdar. Han och sambon Smulan Rundqvist belönades 2013 med Svalövs kommuns byggnadsvårdspremium, för sitt jobb med att renovera Svalövs kanske äldsta hus, där de bor. Det är förmodligen från slutet av 1700-talet och ska, enligt hörsägen, genom årens lopp ha härbärgerat bland annat utskänkningsställe, sybehörsaffär och föregångaren till Svalövs plåt AB.

– Det som är som en röd tråd, oavsett om det är huset, eller mopeder, så tror jag det är den kreativa skapande ådran jag har i mig. Jag drivs av att skapa något eget. Jag ser det nu när jag renoverar mopeder, jag får ingen kick med den blåa som är originalrenoverad, även om den är i exemplariskt skick, det finns ju hundratals andra likadana. Kicken för mig är att styla om den till det personliga utseendet, säger Mats Lundin.

Publicerad 14 February 2019 09:00