”Den här sjukdomen är ju grym. Den drabbar många familjer på alla olika sätt”, säger Sten Johansson som med sina föredrag ser till att onkologen i Lund får fler bidrag till forskningen om cancer.

”Den här sjukdomen är ju grym. Den drabbar många familjer på alla olika sätt”, säger Sten Johansson som med sina föredrag ser till att onkologen i Lund får fler bidrag till forskningen om cancer. Foto: Jonas Lundin

Sten håller föredrag i livets tjänst

Har fått ihop 41 000 kronor till cancerforskning

TECKOMATORP. Under två vintrar målade Anna-Lena Gudmundsson ljus och sålde dem, pengar som gick direkt till cancerforskning i Lund. Nu har hennes far, pensionerade prästen och tillika Teckomatorpsbon, Sten Johansson, tagit över stafettpinnen, men han målar med ord istället.

Av
Jonas Lundin

Vi har tidigare skrivit om Teckomatorpsbon Anna-Lena Gudmundsson som vintrarna 2015 och 2016 samlade in pengar till cancerforskning genom att sälja handmålade ljus. Det blev sammanlagt drygt 73 000 kronor som oavkortat gick till onkologen i Lund. Bakgrunden var att hennes son Marcus Thelander drabbats av sarkomcancer.

– Han är på bättringsvägen men har inte kunnat återgå till arbete. Han spelar fotboll och är skärpt på alla vis, men det är en lång väg, säger Sten Johansson om sin dotterson.

Han är ett känt ansikte i trakten. 1978-2002 var han kyrkoherde i Norra Skrävlinge och från 1981 kontraktsprost. Efter pensioneringen har han haft ett flertal längre vikariat fram till 2018.

När dottern Anna-Lena bestämde sig för att ta en paus med ljusmålandet till förmån för kampen mot cancer, så bestämde sig Sten Johansson för att dra sitt strå till stacken. Under senaste året har han utan reseersättning eller andra arvoden hållit föredrag runt om i Lunds stift, främst för olika lekmannakårer. 34 tillfällen har det blivit i skrivande stund. Hittills har han fått ihop nära 41 000 kronor, som går direkt till sarkom-forskning på onkologen i Lund.

– Jag är kry och kan ut och träffa människor. Jag tar det som en utflykt var gång jag är ute och håller föredrag, samtidigt så går ju pengarna in, säger 81-årige Sten Johansson.

På sin repertoar har han ett föredrag om Vilhelm Moberg, ett som handlar om hans karriärbyte från polis till präst, ett om att det är härligt att bli äldre och ett om ”skivor vid kaffet”.

Små insatser som kan göra stor skillnad.

Han berättar om fyra damer som bodde i trakten. De var mycket engagerade i kyrkan i Källs Nöbbelöv och behövde nya dynor dit, som skulle kosta ett antal tusen kronor.

– Så säger tanterna så här: om det kommer en enda kyrkobesökare mer, så är det värt de pengarna. Och jag säger likadant: kan en människa få leva en månad längre, så är dessa pengarna ingenting.

Publicerad 19 February 2019 09:00