Systrarna Pamela och Alexia Cisterna är två av spelarna i HK Svalöv.

Systrarna Pamela och Alexia Cisterna är två av spelarna i HK Svalöv. Foto: Jonas Lundin

Handbollen lever i Svalöv igen

HK Svalöv är traktens nyaste förening

SVALÖV. Det var ett tag sedan som Svalöv hade en handbollsklubb, då i form av GK Pantern. Men nu har HK Svalöv sett dagens ljus.

Av
Jonas Lundin

Denna vecka bildades föreningen vid ett konstituerande möte.

– När vi drog igång terminen i höstas så var det fyra, fem barn som kom och tränade. Nu är vi uppe i 25-30. Lite extra kul att det är folk från hela kommunen, säger Henrik Nordberg, förälder, ledare och nyvald ordförande.

HK Svalöv tränar i Tryckhallen på söndagar, klockan 12 för barn i lågstadieåldern och klockan 13.30 för mellanstadieåldern. I slutet på mars flyttar träningarna till Heleneborgshallen.

Men när det var dags för sportlov, så var prova-på träningen förlagd till Båghallen.

Systrarna Pamela och Alexia Cisterna från Kågeröd har spelat i ungefär en månad.

– Skjuta mål och samarbeta, säger Alexia om vad hon tycker är roligast med handbollen.

Strax bredvid står deras storasyster, Felicia Barra från Trelleborg, som de kanske fått inspiration ifrån. Hon är före detta spelare, men är aktiv som handbollsdomare.

– Jag skadade mig i axeln för två år sedan, så jag satsade på dömningen istället, säger hon.

Att en handbollsklubb nu sett dagens ljus i Svalöv är mycket tack vare det projekt som startades för ett och ett halvt år sedan. Bakom det stod Svalövs kommun, Eslövs IK och Skånes Handbollsförbund.

– Alla aktörerna är fortfarande med på banan. När vi nu kör igång klubben så sker det med allas stöd. Det sitter med en från Skånes handbollsförbund och en från Eslövs IK i styrelsen till att börja med i alla fall, för att stötta upp och hjälpa oss komma igång, säger Henrik Nordberg.

Så småningom siktar HK Svalöv att lag i seriespel.

– Förhoppningsvis så kan vi ha någon form av lag på benen till hösten. Just nu är det i årskurs 2 och 3 som vi har flest spelare, säger han.

Den sportsintresserade Svalövsbon minns kanske den sedan länge avsomnade handbollsklubben Pantern. Minnet av det svalövska handbollsarvet kommer leva kvar i den nya klubben.

– Det var diskussioner om vi skulle återuppta Pantern, men vi kände hellre för att starta något helt nytt, för at markera att det är något nytt och fräscht. Men vi vill ändå ha med historien lite grand, så vi sätter in en panter i klubbmärket, säger Henrik Nordberg.

HK Svalövs styrelse: Göran Christensson, Henrik Nordberg, Martin Nihlén och Peter Anderberg. Med i styrelsen kommer också Erica Bern och Anna Olofsson att vara.

HK Svalövs styrelse: Göran Christensson, Henrik Nordberg, Martin Nihlén och Peter Anderberg. Med i styrelsen kommer också Erica Bern och Anna Olofsson att vara. Foto: Privat

Publicerad 22 February 2019 08:30