Höghuset Koppargården 1 ska byggas om. Under byggtiden måste de boende flytta ut, och genom att erbjuda förtur i bostadskön hoppas Landskronahem hitta en bostad åt 40 hushåll.

Höghuset Koppargården 1 ska byggas om. Under byggtiden måste de boende flytta ut, och genom att erbjuda förtur i bostadskön hoppas Landskronahem hitta en bostad åt 40 hushåll. Foto: Per Eeg-Olofsson

Boende går före i bostadskö under testrenovering

På ett och ett halvt år ska miljonprogramshus lyftas

LANDSKRONA. Kommunala Landskronahem har stora planer för Koppargården och Silvergården, som Lokaltidningen tidigare skrivit om. Bland de första projekten är att bygga om höghuset Koppargården 1, och de som bor där får förtur i bolagets bostadskö.

Av
Per Eeg-Olofsson

Sjuvåningshuset Koppargården 1 ser ut som många andra höghus från miljonprogramstiden. Men någon gång i mitten av år 2021 ska det se helt annorlunda ut enligt Landskronahems planer. Bland annat får huset en helt ny fasad, när ett yttre skal byggs på huset som ger alla lägenheter balkong. Det ska även bli etagelägenheter med takterasser samt miljörum och cykelrum i markplanet är tanken.

Men för att genomföra den omfattande renoveringen krävs att huset töms på hyresgäster. 56 lägenheter finns det i huset, men 16 av dem står redan tomma. Alltså är det 40 hushåll som kommer behöva annan bostad när renoveringsstarten, planerad kring årsskiftet, sker. Nyligen beslutade Landskronahems styrelse att de boende i huset kommer få förtur i bolagets bostadskö.

- Ja, om behovet finns, säger Landskronahems vd Mikael Forsberg.

I dagsläget finns det dock inte lediga lägenheter så det räcker.

- Nej, det är inte mycket som är ledigt. Men det blir lägenheter lediga hela tiden, på tio månader så räknar vi att hitta bostad till alla.

Det finns en plan B, men den vill Mikael Forsberg helst undvika.

- Det är klart att man kan hitta tillfälliga lösningar, som att sätta upp modulhus. Men det är både en sämre och dyrare lösning, säger han.

På andra sidan Emaljgatan får Landskronahem nytt huvudkontor i det som tidigare varit BoIS-akademin.

På andra sidan Emaljgatan får Landskronahem nytt huvudkontor i det som tidigare varit BoIS-akademin. Foto: Per Eeg-Olofsson

Just nu genomför bostadsbolaget enskilda dialoger med de boende om deras önskemål. Den som skulle vilja bo kvar i sin utbyteslägenhet kommer erbjudas det.

-Ja, det blir på samma villkor. Man förlorar besittningskyddet på den gamla lägenheten och får det på den nya istället, säger Mikael Forsberg.

Ingen större renovering utan hyreshöjning, så frågan är hur mycket hyrorna höjs i huset.

- Vi har gjort en bedömning på runt 30 procent, men det är ingen som är förankrat. Det ska ju förhandlas med Hyresgästföreningen bland annat, säger Mikael Forsberg.

Koppargården 1 blir det första huset i området att byggas om, men Mikael Forsberg vill undvika ordet experiment.

- Det blir ett referensprojekt. Det blir första huset vi bygger om, och vi kommer säkert lära oss mycket av det. Men det tror jag vi kommer lära oss för varje nytt hus, tanken är inte att alla hus ska byggas om på samma sätt, det kommer skilja från kvarter och kvarter och hus och hus, säger han.

Publicerad 27 February 2019 10:46