Ett krav på 177 000 kronor blev till 3000 kronor.

Ett krav på 177 000 kronor blev till 3000 kronor. Foto: Adobe Stock

Värden krävde 177 000 – fick 3000

Fick nöja sig med bråkdel efter förlikning

LANDSKRONA. Hyresvärden krävde att Landskronabon skulle betala 177 000 kronor efter att denne flyttat ut. Men det beloppet bantades ner avsevärt, till 3000 kronor, efter förlikning i tingsrätten. Det skriver Hem&Hyra.

Av
Jonas Lundin

Det var i augusti förra året som Landskronabon fick hyresvärdens saftiga faktura i brevlådan. Där fanns krav som ”Återställning av trädgård”, ”Diverse elarbeten” och arbetskostnader för en större renovering. Hyresgästen tillbakavisade kraven skriftligt och la till: ”jag anser att den är ett fullständigt påhitt av kostnader som saknar all grund i verkligheten”.

Våren 2018 sa hyresvärden upp hyresgästen för ”brister i vårdplikt”. Då slutade det med en förlikning som innebar att hyresgästen skulle flytta någon månad senare. Det var efter den flyttbesiktningen som hyresvärden stämde hyresgästen, ett krav som hamnade i Lunds tingsrätt. På besiktningsprotokoll fanns anmärkningar på allt ifrån repade golv, tapetskador, trasiga lampor till elbrister.

Nu har parterna mötts i tingsrätten och i en förlikning har kravet på 177 000 landat i drygt 3 000 kronor.

– Han gick med på att han var ansvarig för trädgården, bland annat hade singel spridits ut och försvunnit. Det är en mycket bra för förlikning. Jag tycker att bevisningen var tunn i vissa delar. I övrigt vill jag inte kommentera förlikningen då den inte är offentlig, säger Tobias Gradén, jurist på Hyresgästföreningen norra Skåne, till Hem&Hyra.

Besiktningsprotokollet från 2012 när hyresgästen flyttade in och det som protokoll som skrevs när han flyttade ut, innehöll olika punkter. Bland annat hade trädgården lagts till. (Det fanns en trädgårdsdel kopplad till lägenheten, och eftersom det blev en förlikning utreddes aldrig ansvarsfrågan.)77 000 kronor av fakturabeloppet var senare anmärkningar på trädgårdsskötseln, som att växter saknades i rabatten, ett träd hade tagits bort och att singel saknas på gången.

Publicerad 27 February 2019 11:41