ÖV-huset på Ödmanssonsgatan 12 har haft många roller genom åren. Nu vill Landskrona stad att det blir ett föreningarnas hus.

ÖV-huset på Ödmanssonsgatan 12 har haft många roller genom åren. Nu vill Landskrona stad att det blir ett föreningarnas hus. Foto: Per Eeg-Olofsson

ÖV-huset ska bli ett föreningarnas hus

Mellan 10 och 15 föreningar kan hyra in sig på Öster

LANDSKRONA. ”ÖV-huset” på Ödmanssonsgatan 12 har varit en väl etablerad adress för Landskrona dansstudio. Men i övrigt har det mestadels stått tomt. Nu vill kommunen omvandla huset till ett föreningarnas hus.

Av
Per Eeg-Olofsson

I cirka tio år har kommunala Landskronahem ägt huset, som tidigare varit både församlingshem och aktivitetshus för friställda varvsarbetare, därav namnet. Under den tiden har det funnits flera verksamheter i lokalerna, exempelvis Landskrona BoIS arbetsmarknadsprojekt Startelvan. Men med undantag för Landskrona dansstudio, som flyttade in 2014, så har huset stått tomt större delen av tiden.

Just nu finns hantverkare på plats i huset för att göra det tillgänglighetsanpassat med sådant som ramp, en utvändig hiss och en anpassad toalett. Det ska till när kommunen nu ämnar förverkliga planer på att göra huset till ett föreningarnas hus, där 10-15 föreningar hyr in sig med kulturförvaltningen som värd. Totalt finns det 916 kvadratmeter lokaler i huset, Landskrona dansstudio har mellan 150 och 200 kvadratmeter av dem, beroende på hur man räknar. En del av ytorna i det framtida föreningshuset blir gemensamma, som pentry och en reception på bottenvåningen.

Sebastian Sanchez Riveros är utvecklare på kulturförvaltningen. Han håller i trådarna när ÖV-huset på Ödmanssonsgatan ska bli ett föreningarnas hus.

Sebastian Sanchez Riveros är utvecklare på kulturförvaltningen. Han håller i trådarna när ÖV-huset på Ödmanssonsgatan ska bli ett föreningarnas hus. Foto: Per Eeg-Olofsson

På måndag hålls ett öppet hus för intresserade föreningar och andra.

- Det är ett 20-tal föreningar som gjort intresseanmälan, berättar Sebastian Sanchez Riveros, utvecklare på kulturförvaltningen.

- Och flera studieförbund.

Utöver tillgänglighetsanpassningen blir det inga större åtgärder i lokalerna, berättar han. Kommunen vill hålla nere kostnaderna för att kunna hålla nere hyrorna.

- Tanken är att varje förening själv får anpassa lokalerna efter sina behov, att sätta upp ljudisolering till exempel, säger Sebastian Sanchez Riveros.

Richard Henriksson sätter upp gipsskivor. Just nu tillgänglighetsanpassas ÖV-huset.

Richard Henriksson sätter upp gipsskivor. Just nu tillgänglighetsanpassas ÖV-huset. Foto: Per Eeg-Olofsson

Förhoppningen är att Ödmanssonsgatan 12 ska ge mer än bara tak över huvudet för ett antal föreningar.

- Idrottsföreningarna har fått en fantastisk arena med Puls Arena. Nu behöver vi något för kulturen också, det är därför vi gör det här, säger Sebastian Sanchez Riveros.

- Huset ska inte bara vara en lokal. Det är en förutsättning för att kunna utveckla en mötesplats för alla Landskronabor, inte bara de som är med i föreningarna. Genom att samla föreningarna så kan vi främja samarbete på ett helt annat sätt, både det mellan föreningarna och det mellan kommunen och föreningar.

Han ger ett exempel:

- Här på Öster är det lågt valdeltagande, det såg vi även förra året. Med sina kontaktnät kan föreningar hjälpa till och höja det, och delaktigheten i samhället. Kommunen vill ge föreningarna goda förutsättningar för sina verksamheter, men också ett ansvar. Föreningar sitter på mycket kompetens och kunskaper som vi har nytta av – det finns ingen anledning att uppfinna hjulet igen.

ÖV-huset

Före 1982, huset fungerar som församlingshem för Landskrona församling.

1982, Stiftelsen ÖV-huset köper huset, som blir ett aktivitetshus för friställda varvsarbetare.

2003, stiftelsen som äger ÖV-huset tvingas sälja det på grund av brist på pengar.

2006, planer på att göra huset till ett danscentrum under namnet ”Nepton” presenteras. De planerna går dock om intet.

2009, Landskronahem tar över huset.

2014, Landskrona dansstudio flyttar in. Fanns tidigare på Västervångskolan.

2019, huset tillgänglighetsanpassas för att bli lämpligt som föreningslokaler.

Publicerad 28 February 2019 09:37