En 24-åring från Landskrona dömdes till två års fängelse för ett yxrån. Nu sänker Göta hovrätt straffet till 18 månader.

En 24-åring från Landskrona dömdes till två års fängelse för ett yxrån. Nu sänker Göta hovrätt straffet till 18 månader. Genrebild: Adobe Stock

Yxrånare från Landskrona får straffet sänkt

Rånade sportbar i Småland med yxa och kniv

LANDSKRONA/VÄRNAMO.

Det var en kväll i oktober förra året som den 21-åriga Landskronabon tillsammans med 24-årig man från trakten rånade en sportbar i småländska Värnamo, beväpnade med yxa och kniv. Det enligt en dom från Jönköpings tingsrätt. Tingsrätten dömde de båda männen till två års fängelse, när Göta hovrätt nu prövat fallet sänker domstolen straffet till 18 månaders fängelse. Som skäl anges att de båda har erkänt brott och varit samarbetsvilliga.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det var strax före stängningsdags som gärningsmännen kom in på baren, maskerade med rånarluva och halsduk, samt beväpnade med en yxa respektive en kökskniv. De trängde sig in bakom bardisken och tvingade en anställd kvinna att öppna kassaskåpet i ett angränsande rum. Kvinnan blev knuffad eller slagen i axeln av rånarna. En av rånarna stannade kvar i baren med en annan anställd, medan den andra tömde kassaskåpet på 9000 kronor, varav en del i mynt. Dock missade rånarna kuvert med sedlar, som också fanns i kassaskåpet. Rånet var över på några minuter, båda de anställda uppger att de mått dåligt efter rånet.

Restaurangen är utrustad med en övervakningskamera, och videobilder från rånet lades ut på Facebook kort efter rånet. Det tog bara någon dag innan polisen fick in ett tips om misstänkta föremål i en lägenhet i Värnamo. Det är en gästlägenhet där boende i området kan ha tillfälliga besökare, och en anställd från fastighetsbolaget hade varit där och tittat till den efter klagomål på ”spring” i lägenheten under helgerna. I lägenheten fann den anställde bland annat en yxa och plastpåsar med mynt, på plastpåsarna fanns fingeravtryck och DNA-material från gärningsmännen.

Både den 21-åriga Landskronabon och 24-åringen från trakten uppger att de genomförde rånet för att betala en narkotikaskuld, båda är aktiva missbrukare.

Publicerad 28 February 2019 14:09