På toaletten ett tillbehör som hjälper till med intimhygien efter toalettbesök. Det kan monteras på vanliga toaletter och kommer så klart från Japan, de automatiska toaletternas förlovade land.

På toaletten ett tillbehör som hjälper till med intimhygien efter toalettbesök. Det kan monteras på vanliga toaletter och kommer så klart från Japan, de automatiska toaletternas förlovade land. Foto: Per Eeg-Olofsson

”Smart” lägenhet visar upp framtidens hjälpmedel

Landskronahem, kommunen och Landskrona energi i samarbete kring visningslägenhet

LANDSKRONA.

Samhällets digitalisering innebär inte bara unga som lever en stor del av sina liv på nätet. Det är också nya, smarta hjälpmedel för äldre. Nu har en lägenhet på Koppargården blivit visningsrum för sådan teknik, som kan ge äldre större självständighet – och mindre personalbehov i omsorgen.

Av
Per Eeg-Olofsson

Landskronahem har stora planer för sjuvåningshuset Koppargården 1. Vid årsskiftet ska huset tömmas på det 40-tal hushåll som finns där, och en omfattande omgörning av huset börjar som pågår i ett och ett halvt år. Den omgörningen ska vara ett pilotprojekt för ombyggnad av Landskronahems hus i området.

Men redan nu används en lägenheterna i huset på ett nytt sätt. I ett samarbete mellan omsorgsförvaltningen, Landskronahem och Landskrona energi har den blivit en visningslägenhet för modern, ofta uppkopplad teknik som kan underlätta vardagen för äldre. Under fredagen var det dags för invigning.

- Vi har skickat en inbjudan till ett antal leverantörer som har produkter av den här typen, färdiga produkter som fungerar, berättar Mia Wihlborg, från Landskrona energi som är projektledare.

- Det är både mer mekaniska hjälpmedel och kognitiva.

Peter Jinert, från företaget Ablilia, visar företagets digitala kalender för Torkild Strandberg (L). En pekskärm på väggen talar om vad den äldre har på dagsschemat, men kan även ge påminnelser och förmedla annan information.

Peter Jinert, från företaget Ablilia, visar företagets digitala kalender för Torkild Strandberg (L). En pekskärm på väggen talar om vad den äldre har på dagsschemat, men kan även ge påminnelser och förmedla annan information. Foto: Per Eeg-Olofsson

Hon ger några exempel på produkterna från de tio företag som nu finns representerade i trean på Koppargården 1B.

- Det är till exempel ett system med olika sensorer som talar om vad som är på eller inte. En display vid dörren talar om ifall man glömt kaffebryggaren på till exempel, eller om dörren är låst. Och blir man osäker när man är ute och handlar så finns en liten dosa i en nyckelring som visar samma sak.

Jan-Allan Beer (L), ordförande i omsorgsnämnden fick en demonstration av en säng som kan gå från sittande läge till liggande och därmed spara tunga lyft i omsorgen. Det är Michael Lång från företaget Ergo nova som håller i knappdosan, men en poäng med sängen är att den gör det möjligt att stiga i och ur sängen för egen maskin, även för den som har svårt med det.

Jan-Allan Beer (L), ordförande i omsorgsnämnden fick en demonstration av en säng som kan gå från sittande läge till liggande och därmed spara tunga lyft i omsorgen. Det är Michael Lång från företaget Ergo nova som håller i knappdosan, men en poäng med sängen är att den gör det möjligt att stiga i och ur sängen för egen maskin, även för den som har svårt med det. Foto: Per Eeg-Olofsson

Andra produkter som visas i lägenheten är en digital kalender som via en pekskärm ger den äldre information om vad som händer under dagen. Där kan både vårdpersonal och anhöriga lägga in information, till exempel en bild på den personal som kommer på nästa vårdbesök. I sovrummet står en säng som brukaren själv kan styra från helt sittande läge till liggande och i köket en medicindoseringsrobot, som inte är beroende av färdigpackade läkemedel i dosförpackning.

En dosa vid ytterdörren talar om sådant som om kaffekokaren och spisen är avstängda, eller om ett fönster är öppet. Samma information kan brukare få med en liten bärbar dosa i en nyckelring.

En dosa vid ytterdörren talar om sådant som om kaffekokaren och spisen är avstängda, eller om ett fönster är öppet. Samma information kan brukare få med en liten bärbar dosa i en nyckelring. Foto: Per Eeg-Olofsson

Vad är då nyttan med att samla alla dessa digitala och icke-digitala prylar på en plats?

- Det är att visa hur tekniken som kan komma hem till dig ser ut i rätt miljö, säger Mia Wihlborg.

Hon berättar att det är flera grupper som kan tänkas komma till lägenheten för att titta på prylarna: anställda i omsorgen, anhöriga till äldre och tillverkarna själva med sina kunder.

Baksidan med en ”smart” lägenhet – många dosor på väggen. Dessa kan dock samlas i ett och samma diskreta teknikskåp påpekar Magnus Sjövik, kund- och marknadschef på Landskrona energi som står för bredbandet.

Baksidan med en ”smart” lägenhet – många dosor på väggen. Dessa kan dock samlas i ett och samma diskreta teknikskåp påpekar Magnus Sjövik, kund- och marknadschef på Landskrona energi som står för bredbandet. Foto: Per Eeg-Olofsson

Publicerad 01 March 2019 15:33