Christer Hall, anläggare på Akea, övervakar förloppet när det stora röret långsamt skjuts på plats från andra sidan motorvägen. Leran i gropen är så kallad bentonitlera, och har fungerat som smörjning under borrningen.

Christer Hall, anläggare på Akea, övervakar förloppet när det stora röret långsamt skjuts på plats från andra sidan motorvägen. Leran i gropen är så kallad bentonitlera, och har fungerat som smörjning under borrningen. Foto: Per Eeg-Olofsson

Omfattande fjärrvärmedragning görs under E6

Kronan får nya ledningar

LANDSKRONA.

Att dra tjocka rör under motorvägen E6 låter som en inte okomplicerad uppgift, men det är just vad Landskrona energi gjort i veckan med hjälp av entreprenören Akea. Bakom Deromes byggvaruhandel (gamla Pilkington) finns nu två fjärrvärmerör som går sju meter under de framrusande fordonen på motorvägen ovanför.

Av
Per Eeg-Olofsson

- När vi fick information om utbyggnadsplanerna på Kronan så kontaktade vi företagen för att kolla intresset för fjärrvärme. Och vi har sett att det lönar sig att göra den investeringen, berättar Cecilia Walles, marknads- och kommunikationsansvarig på Landskrona energi.

Fyra företag har redan signalerat intresse för att få fjärrvärme, och minst ett av dem kan även tänka sig att leverera sin spillvärme tillbaka in i nätet.

- Det gäller Oatly. Det skulle i så fall bli en win-win-situation för kommunen med mindre utsläpp, säger Cecilia Walles.

Det är inte varje dag som det borras under E6, så Landskrona energi passar på att även dra fiberkabel där.

- Det har lagts ned tomrör där man kan dra annat också, va-rör till exempel, berättat Cecilia Walles.

Under andra kvartalet 2010 beräknas fjärrvärmenätet på Kronan vara fullt utbyggt.

Publicerad 01 March 2019 11:20