"Det har varit en dröm. Jag är väldigt drivande av mig, gillar jobba mycket och vet hur jag vill ha det. Det är perfekt att kunna kunna driva sitt eget”, säger Timmie Wallin som öppnat fiskebutik på Stadskajen. Han går på gymnasiet och spelar pingis på elitnivå. Foto: Per Eeg-Olofsson

19-årige Timmie har öppnat Landskronas enda fiskebutik

Nu hoppas han fånga både nybörjare och experter

LANDSKRONA. Det är inte alla 19-åringar som startar sitt eget företag. Men det har Timmie Wallin gjort. Tack vare honom har Landskrona nu en renodlad fiskebutik, bara 15 meter från kajkanten.

Av
Jonas Lundin

Nyhamn Fiske & Marin står det på dörren. I butiken på Stadskajen finns många spön, och all möjlig utrustning för såväl nybörjare som expert.

– Det är ett väldigt brett sortiment. Till största delen har vi havsfiskegrejer, men vi har till alla typer av fiske, både flugfiske, gäddfiske och så vidare, säger Timmie Wallin.

Själv fångades den unge entreprenören av fiskeintresset i tidig ålder, då hans farfar tog honom ut i en eka och fiskade aborre och gädda.

– Sedan började jag och pappa gå ner till kusten och kasta lite. Sedan hittade jag Landskronabåtarna och så började jag fiska en hel del hos Peter (Hartford, red. anm.) och sedan gick det över till att jag började jobba för Peter. Jag har gjort det i fyra, fem år nu, som däcksman, säger Timmie Wallin.

Peter Hartford, kapten och vd på Hartford rederi AB, som kör turfisketurerna med Landskronabåtarna, har varit med och hjälpt honom komma igång med fiskebutiken.

– Ända sedan jag varit liten har jag velat starta eget företag. Sedan har jag haft Peter som förebild och han har varit med och stöttat väldigt mycket med detta, hjälpt till på alla sätt och vis, säger Timmie Wallin.

– Det är mycket grejer man lär sig under tiden, så klart. När jag började starta detta, så förstod jag att det skulle bli väldigt mycket jobb.

Nu hoppas han att kunderna ska nappa på idén. Han tror att butiken kan locka till exempel de som ska åka med turfiskebåtarna. Och hamngäster. Precis bredvid ligger nybyggda hamnfaciliteter med toa och duschmöjligheter.

”Eftersom det är en karbonklinga så är de i stort sett oknäckbara. Deär otroligt starka. Trots att de är så tunna och lätta, så är de väldigt starka,. Och det är det många vill ha idag. ”, säger Timmie Wallin om moderna fiskespön.

”Eftersom det är en karbonklinga så är de i stort sett oknäckbara. Deär otroligt starka. Trots att de är så tunna och lätta, så är de väldigt starka,. Och det är det många vill ha idag. ”, säger Timmie Wallin om moderna fiskespön. Foto: Per Eeg-Olofsson

– På sommaren så är det mycket både tyskar, svenskar och danskar, turister som kommer in med sina båtar. Det blir unikt att de kan lägga till här inne, 20 meter från butiken och sedan gå in och handla både en del båttillbehör, lite sommarsport som cyklop och snorkel och så vidare och fiskeutrustning, säger Timmie Wallin.

Trots sina unga år har han stor erfarenhet av olika typer av fiske.

– Havsfiske är det jag brinner mest för, men jag fiskar det mesta, alltifrån flugfiske till abborrfiske till att vara uppe i Nordnorge och fiska hälleflundra på 100 kilo, det är allt möjligt, säger Timmie Walin, som förra säsongen var uppe och guidade i Norge.

- På så sätt har jag ganska stor erfarenhet inom fisket, just för att jag fiskat så otroligt mycket och så blandat. Det är väldigt viktigt när man startar en butik att ha koll på alla typer av fiske och inte bara är nischad på en liten grej, säger han.

Han har planer på att flytta till Landskrona. Just nu bor han i Helsingborg, där han pluggar Ekonomiprogrammet med idrott (bordtennis) på Filbornaskolan.

– Jag har varit borta väldigt mycket nu från skolan för att kunna dra igång detta. Framöver kommer jag missa en hel del skola, på tisdagar och torsdagar. Både rektor och lärare har varit väldigt förstående, säger Timmie Wallin som också spelar bordtennis på elitnivå för BTK Rekord.

Till en början har fiskebutiken öppet tisdag, torsdag, lördag och söndag. Under sommarsäsongen har den öppe sju dagar i veckan. Här finns allt, för både nybörjaren och experten.

Till en början har fiskebutiken öppet tisdag, torsdag, lördag och söndag. Under sommarsäsongen har den öppe sju dagar i veckan. Här finns allt, för både nybörjaren och experten. Foto: Per Eeg-Olofsson

Publicerad 04 March 2019 09:00