Genrebild.

Bananer - kan bli en bristvara om hamnstrejken utvidgas. Foto: Adobe Stock

Bananälskare kan hamna i kläm när hamnstrejk trappas upp

Kan bli svårt med färskvaror till hamnarna

HELSINGBORG/LANDSKRONA.

Den pågående hamnstrejken trappas upp och kan nu slå hårt mot Skånes alla bananälskare.

På onsdag väntas Hamnarbetarförbundet gå ut i full strejk, bland annat i Helsingborg och Landskrona, i sin kamp för att få till ett kollektivavtal för sina anställda.

Detta innebär också att bananer kan bli den första bristvaran till följd av detta. Det skriver Dagens Industri.

En stor del av den mat som vi svenskar äter skeppas med båt till våra hamnar. Exempelvis kommer det varje dag mängder med bananer och annan frukt till Helsingborgs hamn.

Om det blir brist kan det märkas väldigt snabbt

Den stora efterfrågan och korta hållbarheten gör läget bekymmersamt för bananerna, skriver tidningen som har pratat med Jens Falkvall, vd för Banankompaniet. Enligt honom beräknas det befintliga lagret kunna möta efterfrågan veckan ut.

"Just nu är det högsäsong på bananer. Vi kan knappt fylla den efterfrågan som redan finns i dag, om det blir brist kan det märkas väldigt snabbt", säger han till DI.

En annan lösning för att råda bot på en eventuell fruktkris skulle kunna vara att hämta den frukt som skeppats till andra hamnar i Europa med lastbil, och sedan köra varorna till Sverige.

Konflikten mellan Sveriges hamnar och Hamnarbetarförbundet har pågått i flera år. De första punktstrejkerna till följd av konflikten inleddes den 23 januari.

Publicerad 04 March 2019 11:36