Landskrona har drabbats av flera sprängdåd de senaste månaderna. Nu kommer polisen att sätta upp tillfällig kameraövervakning på området Öster.

Landskrona har drabbats av flera sprängdåd de senaste månaderna. Nu kommer polisen att sätta upp tillfällig kameraövervakning på området Öster. Foto: Adobe Stock/Ritzau Scanpix/Andreas Hillergren

Efter smällar – kameror sätts upp på Öster

Även Karlslund får tidsbegränsad övervakning

LANDSKRONA. De senaste månaderna har detonationerna i Landskrona varit många. Stadsdelen Öster har inte varit förskonad, tvärtom. Nu kommer polisen att sätta upp kameror där i 90 dagar.

Av
Per Eeg-Olofsson

Explosionen under natten till den 28 december på Östergatan var kanske den kraftigaste av detonationerna som drabbat Landskronas innerstad på senare tid. Då förstördes både entrén till bostadshuset där sprängladdningen placerades och rutor i fastigheten mitt emot. Men det var långt ifrån den enda, exempelvis smällde det natten till den 10 januari på Skolallén, även då med sådan kraft att rutor på andra sidan gatan gick sönder. Två unga män från Helsingborg sitter häktade för sprängningen på Östergatan, efter vad som framstår som ett misslyckat flyktförsök. Men de är de enda som idag är lagförda efter sprängdåden.

Nu har polisen i Landskrona beslutat om en tillfällig kameraövervakning på just Östergatan, något som Landskronaposten/HD var först med att rapportera. Kameraövervakning på allmän plats omges av strikt lagstiftning, och grundregeln är att det är Datainspektionen som måste ge tillstånd för sådan. Polisen har dock möjlighet att på egen hand besluta om tillfällig kameraövervakning. Sedan augusti förra året är tidsgränsen för tillfällig kameraövervakning 90 dagar, tidigare var den 30 dagar.

Två kameror blir det på Östergatan, i närheten av platsen där det smällde i julas.

– Antingen på stolpar eller fastigheter. Vi hade tidigare kameror utanför nattklubben Tages på grund av alla misshandelsfall, säger lokalpolischefen Christian Nordin till Landskronaposten/HD.

Polisen i Landskrona har även planer på kameraövervakning på området Norrestad. Under 2017 pekades Norrestad ut som ”särskilt utsatt område” av Polisens Nationella Operativa Avdelning (NOA). Nyligen besköts en lägenhet på Koppargården i Norrestad. Polisen vill dock inte gå ut med närmare information om kameraövervakningen där ännu.

– Inom någon vecka kommer vi med mer information, säger Christian Nordin till Landskronaposten/HD.

Publicerad 04 March 2019 10:59