Den 76-åriga senildementa kvinnan bröt lårbenshalsen, men fick inte vård på två dygn. Nu begär kommunen ett möte med vårdbolaget Attendo.

Den 76-åriga senildementa kvinnan bröt lårbenshalsen, men fick inte vård på två dygn. Nu begär kommunen ett möte med vårdbolaget Attendo. Foto: Adobe Stock

Fick ligga med brutet ben i två dygn

Nu kräver kommunen möte med Attendo

LANDSKRONA. Det var under förra veckan som Landskronaposten/HD uppmärksammade Kristina Olssons kritik mot Skiftesvägens äldreboende i Landskrona. Det efter att hennes 76-åriga mor fick ligga med en bruten lårbenshals i drygt två dygn innan hon fick vård. Nu har kommunen begärt ett möte med vårdbolaget Attendo.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det var strax efter lunch förra söndagen som Kristina Olssons dementa mor föll så illa att hon bröt lårbenshalsen. Enligt rutinerna tillkallades jourhavande sjuksköterska och Kristina Olsson blev som anhörig informerad på telefon. Sjuksköterskan upptäckte dock inget fel och Kristina Olssons mor lades i sängen. Där blev hon liggande till 8.30-tiden på tisdagen då en anställd skulle få henne att resa på sig, då hon skrek av smärta. Under måndagen hade kvinnan fått två besök av sin äldre bror med hustru. Vid båda tillfällena stod matbrickan orörda, och vid besöket på eftermiddagen upptäckte de att sängen var blöt av kiss.

När det misstänkta benbrottet upptäcktes under tisdagen tillkallades ambulans, men ambulanspersonalen uppmanade istället sjuksköterskan att kontakta en läkare för att få remiss för röntgen. Därför gjordes röntgenundersökningen först vid 15-tiden på tisdagen, då en bruten lårbenshals konstaterades.

Attendos presschef Makan Afshinnejad uppger till Landskronaposten/HD att bolaget påbörjat en egen utredning av händelsen.

Staden ser allvarligt på händelsen som inträffat.

Nu meddelar Landskrona stad att kommunen kommer göra en egen utredning – och följa upp att Attendo själva gör en anmälan av händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). En sådan har dock redan gjorts av Kristina Olsson.

Dessutom begär kommunen ett möte med Attendos högsta ledning för att begära en åtgärdsplan.

- Staden ser allvarligt på händelsen som inträffat och kommer begära ett möte med Attendos ledningsfunktion för att säkerställa att bristerna åtgärdas och att kvaliteten höjs på Skiftesvägen, säger kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) i ett pressmeddelande.

Publicerad 04 March 2019 17:30