Landskronas längdhoppstjärna Thobias Nilsson Montler hoppade hem EM-silver och slog dessutom personbästa med 8.17. Här är han in action vid en tidigare GP-tävling i Karlstad.

Landskronas längdhoppstjärna Thobias Nilsson Montler hoppade hem EM-silver och slog dessutom personbästa med 8.17. Här är han in action vid en tidigare GP-tävling i Karlstad. Foto: Ryno Quartz.

Nilsson Montler fick revansch för shortsmätning

Landskronas längdhoppsstjärna tog EM-silver i Glasgow

LANDSKRONA. Längdhopparen Thobias Nilsson Montler från Landskrona fortsätter gå, eller rättare sagt hoppa, från klarhet till klarhet. På söndagen slog han till med ett superhopp på 8.17 på inne-EM, vilket räckte till silver.

Av
Jonas Lundin

8.17 är nio centimeter över hans tidigare personliga rekord inomhus och sju centimeter längre än personbästa utomhus.

– Det kan inte bli mycket bättre, säger Thobias Nilsson Montler till Aftonbladet/Sportbladet.

I och med det silverhoppet så klarade han också kvalgränsen till VM. Guldet på inne-EM togs av greken Miltiadis Tentoglou som hoppade hela 8.38.

Det har gått snabbt för längdhoppstalangen från Landskrona. Det var 2017 som Thobias Nilsson Montler fick sitt genombrott, då han vid en tävling i Jacksonville i Florida sprängde drömgränsen åtta meter med fyra centimeter. Den sommaren fortsatte med ett brons på U23 EM i Polen.

Att han etablerat sig i europatoppen visade han på EM i Berlin i somras. Då kom han på fjärde plats. Det var dock inte helt okontroversiellt. Efter protester och långa jurymöten bestämdes hopplängden till slut till 8.10, även om han i själva verket hoppat längre. Det gav en fjärdeplats. Funktionärerna menade att hans shorts vält ett eller annat sandkorn i gropen vid nedslaget. Därför tävlar 23-åringen numera i heldräkt.

– Det här känns väl som en liten revansch för det som hände i EM i Berlin i somras. Att få komma hit och ta silvret. Nu gäller det att göra det utomhus också. Det kommer vara ännu tuffare konkurrens i VM, säger Nilsson Montler till Aftonbladet/Sportbladet.

Publicerad 04 March 2019 10:25