SD-politikern Ulf Carlsson har lämnat partiet och gått med i Moderaterna. Han berättar att han tänker behålla sin plats i fullmäktige, och därmed har Landskrona fått en ny politisk vilde.

SD-politikern Ulf Carlsson har lämnat partiet och gått med i Moderaterna. Han berättar att han tänker behålla sin plats i fullmäktige, och därmed har Landskrona fått en ny politisk vilde. Foto: Adobe Stock

SD-politiker i Landskrona blir moderat

SD kan förlora sin vågmästarroll i fullmäktige

LANDSKRONA. Det var i början av förra veckan som före detta SD-politikern Ulf Carlsson gick ur partiet. Några dagar senare gick han med i Moderaterna. Han har en plats i Landskronas kommunfullmäktige, och den avser han att behålla uppger han till Lokaltidningen. Därmed kan Landskrona få sin första politiska vilde på ett tag.

Av
Per Eeg-Olofsson & Jonas Lundin

Ulf Carlsson sitter på ett av de 10 mandat som SD har i Landskronas fullmäktige, sedan valet förra året. Fram till den 1 januari i år var han även partiets gruppledare i omsorgsnämnden, där SD har två ordinarie platser. Han har varit ledamot i nämnden i flera år. Men efter en intern konflikt fick han inte förnyat förtroende, och sedan den 25 februari är Ulf Carlsson inte längre medlem i partiet.

– Det är många anledningar, något som jag funderat på länge. Det har varit mycket tjafs, bråk, drama, intriger och back-stabbings, säger han om sitt avhopp.

Enligt Ulf Carlsson har en utlösande faktor i konflikten varit olika syn i omsorgsnämnden på en motion som Socialdemokraterna lade i höstas angående kortare arbetstid. Treklövern sa nej, men SD i nämnden ställde sig bakom motionen som gick igenom.

– Jag var emot den, säger Ulf Carlsson, som ansåg att det inte fanns budget för det.

– Men de ville att vi skulle rösta med sossarna men nej sa jag, det går inte. De gav sig inte och det blev tjaffs.

De gav sig inte och det blev tjaffs.

Ulf Carlsson pekar även på konflikten kring riksdagsledamoten Carina Herrsteds plats i Landskronahems styrelse, och menar att det är en del av ett mönster.

– Det är en sak efter den andra. Man blir trött på sådant, säger han.

Enligt Ulf Carlsson har han blivit erbjuden en ersättarplats i omsorgsnämnden där han tidigare var gruppledare. Något han tackat nej till.

– Det är ett möte man inte kommit på under fyra år och vips blir man bortpetad. Då tackade jag nej. Sedan får jag mejl att lämna partiet och du ska säga upp din plats. Det är det ena efter det andra.

Ulf Carlsson kommer inte att lämna sin fullmäktigeplats berättar han. Sannolikt får han då partibeteckningen (-).

Nu när du är medlem i Moderaterna, kommer du då rösta med Moderaterna?

– Sitter jag i Moderaterna, så är det klart jag gör det. När vi ska rösta, om jag har andra åsikter, så ska det ju diskuteras, sedan får vi se. Det känns skönt, måste jag säga, att ha lämnat SD.

Varför blev det just moderaterna?

– Vi har alltid varit moderater i familjen. Då blev det att man gick med dem. Det har blivit förändringar i vissa sakfrågor, det var det som passade mig bäst. Jag är fortfarande väldigt intresserad av omsorgsfrågor, olika former av boende.

Vilka reaktioner har du fått från före detta partikamrater?

– Ingen har kontaktat mig och jag är inte den som ringer runt. Han (Stefan Olsson, red. anm) har anklagat mig för att vara ute och söka hämnd, det stämmer inte alls. Han sa att jag hotat att ringa tidningen. Jag har aldrig ringt eller kontaktat tidningen. Om ni ringer mig så får jag svara på frågor. Men jag är inte den som ringer runt.

Det kan hända med balansen i fullmäktige

En extra fullmäktigeröst för M skulle betyda en extra röst för treklövern. Och därmed skiftas balansen i fullmäktige på så sätt att SD förlorar sin vågmästarroll. Med sina 10 röster har SD i dag en sådan, eftersom treklövern L+M+MP har 24 mandat, S+V 16 mandat och C 1 mandat. Även med Centerpartiets stöd så har treklövern inte egen majoritet (25 mandat mot 16 och 10). Med den extra rösten får treklövern dock egen majoritet, med 26 mandat av fullmäktiges totalt 51 mandat. Det innebär även att centerns enda röst skulle kunna få avgörande betydelse. Dock har SD röstat med treklövern i de allra flesta omröstningar enligt en kartläggning som Landskronaposten/HD tidigare gjort.

Publicerad 04 March 2019 16:55