Linslus i form av ett några dagar gammalt lamm i Linette Lindquists famn.

Linslus i form av ett några dagar gammalt lamm i Linette Lindquists famn. Foto: Jonas Lundin

Sötchock i kubik i fårstallet

Mars är lamningstid på gymnasiet

SVALÖV. För några veckor sedan gjorde elever på Svalöfs gymnasium nätsuccé med en linedance i fårstallet till 80-tals hiten Walk of Life. Nu är där helt aktiviteter.

Av
Jonas Lundin

Bäää.

De några dagar gamla lammen börjar hitta sin röst och på små stappliga steg stultar de omkring i ena delen av fårstallet. Mars är inplanerad lamningstid på Svalöfs gymnasium.

– Lamningen är det man ser fram emot på året. När man får vara med om en lamning, så är det som ett mirakel. Ett liv kommer till världen, säger Amanda Sjöstedt, som pluggar till djursjukvårdare.

Under månaden ska skolans 40 tackor föda.

– Vi vill ha det så intensivt som möjligt under en kort period. Vi har valt mars just för att vi vill att djuren ska gå på grönbete under sommaren när eleverna har lov, för då är det som minst arbete för oss djurskötare som är kvar i stallet, säger Sofia Jönsson, instruktör.

Linette Lindquist, Amanda Sjöstedt och Max Göth är några av eleverna som ser till att lammen har det bra.

Linette Lindquist, Amanda Sjöstedt och Max Göth är några av eleverna som ser till att lammen har det bra. Foto: Jonas Lundin

När Lokaltidningen kommer på besök har tre tackor fött och fått två lamm var, berättar instruktör Sofia Jönsson. Några av tackorna lägger sig mot väggen i fårstallet, för att känna trygghet. Om ett tag är det deras tur. Och det kan ske dag som natt. Sofia Jönsson kan följa hur tackorna har det, via kameror som går till en app i hennes telefon. Skulle det behövas en insats, så ringer hon till någon av de 25 eleverna i lamningsjouren som bor på internat på skolan. Både Amanda Sjöstedt och hennes klasskompis Linette Lindquist är med i den.

– Egentligen är det mamman som gör det mesta. Oftast klarar de sig själva, säger Linette Lindquist.

Det lilla, någon dag gamla, lammet, bräker ett bäää i miniformat, när Linette Lindquist tar upp det. Efter fototillfället lägger hon det tillbaka till sin mamma, tillsammans får de pusta ut ytterligare någon dag eller två i en för ändamålet utrustad ”enrummare” till box, med värmelampa, foder, vatten och extra omvårdnad.

En värmelampa värmer gott när man är ny i denna värld.

En värmelampa värmer gott när man är ny i denna värld. Foto: Jonas Lundin

Publicerad 06 March 2019 09:55