Annika Glynos driver Speakers Corner, Landskronakrogen som nu får en egen ölsort i samarbete med Brygghuset Finn.

Annika Glynos driver Speakers Corner, Landskronakrogen som nu får en egen ölsort i samarbete med Brygghuset Finn. Foto: Per Eeg-Olofsson

Landskronakrog tog fram egen, lokal ölsort

Samarbete med ett av stadens bryggerier

LANDSKRONA. De senaste årens trend med småskaligt och hantverksmässigt ölbryggeri har inte gått Landskrona förbi. Inte färre än tre företag i branschen finns i staden. Nu har en av stadens krogar dragit fördel av läget och tagit fram en egen ölsort i samarbete med ett av dem.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det är en tisdagskväll och i de bakre regionerna på Speakers Corner har sju utvalda personer samlats kring ett bord. Där står en bricka med ost och charkprodukter, och snart ska även drycken hamna på bordet. Flaskor med tre sorters öl, endast märkta med tuschpenna på kapsylen. Det är krögaren Annika Glynos som kallat till ölprovning när restaurangens eget öl ska koras.

- Det började som en tävling för personalen där vinsten var en dag med ölbryggning hos Brygghuset Finn, säger hon.

Men eftersom bryggerikurs är att betrakta som ren fortbildning för krogpersonal fick hela personalen vara med berättar hon.

- Istället blev det tävling om att brygga bästa ölsorten, som kommer bli Speakers officiella öl.

Tre ölsorter efter eget recept provades under kvällen. Vinnaren blev en lager.

Tre ölsorter efter eget recept provades under kvällen. Vinnaren blev en lager. Foto: Per Eeg-Olofsson

Tre testbryggningar blev resultatet, låt vara att en av dem uppstod genom ett missförstånd angående mängden malt. Och nu är det alltså testdruckna av en jury bestående av ölkunniga Speakers-besökare. Och en vinnare är korad.

- Den som var en ale var god enligt juryn, men den uppfattades som en veteöl och för smal för publiken. Så det blev lagern som vann, berättar Annika Glynos.

Per Eriksson (till vänster) och Robert ”Robban” Vutolen utgjorde en del av den sju personer starka juryn.

Per Eriksson (till vänster) och Robert ”Robban” Vutolen utgjorde en del av den sju personer starka juryn. Foto: Per Eeg-Olofsson

Nu ska Brygghuset Finn göra några mindre justeringar i receptet efter juryns inrådan, och i slutet av mars ska det finnas en batch på 900 till 1000 liter av Speakers Corners egen öl, som kommer serveras från fat.

- Den får premiär på Våryran den 13 april, berättar Annika Glynos.

Publicerad 09 March 2019 10:00