Christer Jonsson spelar ”Mannen” torsdagen den 21 mars på Folkets Hus i Svalöv.

Christer Jonsson spelar ”Mannen” torsdagen den 21 mars på Folkets Hus i Svalöv.

Mannen kommer till Svalöv

Improviserad teater intar Folkets Hus

SVALÖV. I höstas hade nybildade Svalövs riksteaterförening sitt första arrangemang, i form av en kick-off med operasångaren Rickard Söderberg. Torsdagen den 21 mars är det dags igen, denna gång står improviserad teater på programmet.

Av
Jonas Lundin

Det är jag och min sambo (Laura Luna, red. anm.) som gör lite improviserade scener. Korta scener där man får någonting från publiken. Det kan vara en plats eller vilka man är och så gör man det, säger Christer Jonsson, skådespelare och regissören från Rynge teater.

I improvisationsteater blir publiken delaktig.

– I improvisationsteater använder man sig väldigt mycket av publiken, så att man inte tänker ut någonting själv, det ska ske i stunden. Det finns flera tekniker man använder sig av. En rolig teknik som vi brukar använda oss av är en ABC-scen. Den första repliken ska börja på A, nästa replik på C och så vidare. Man tar sig igenom hela alfabetet och så ska scenen sluta med en replik som börjar på Ö, säger Christer Jonsson.

Efter den improviserade teatern gör Christer Jonsson en kortversion av sin pjäs ”Mannen”, som han spelade på sin egen teater i Rynge somrarna 2016 och 2017.

Mannen kom till som ett slags fejkad filmad dokumentär.

– En arbetslös man från Stockholm, som flyttat ut på landet, bor själv i ett risigt gammalt hus, gillar att käka frukost på verandan, tar moppen till havet och dansa. Efter några år gjorde jag ytterligare en film om mannen.

Filmerna om Mannen gjorde han sedan om till en teateruppsättning.

– Precis som en dokumentärfilm så bygger det på att han berättar saker från sitt liv. De här historierna har jag improviserat fram framför kameran.

Även i föreställningen Mannen ingår ett parti med improviserad teater.

– Mannen älskar lotterihjul. Han har byggt ett själv av ett cykelhjul. Han rullar cykelhjulet som har fem eller sex berättelser och så blir det en av de berättelserna som han berättar. Det kan bli vilken som.

Fakta: Christer Jonsson

Skådespelare och regissör.

Startade och drev Svensk Symbolistisk Teater i Malmö, och har arbetat på bland annat Ensembleteatern i Malmö, Sagohuset i Lund och Ystads stadsteater. Han har regisserat på Obanteatern i Malmö, samt gjort ett flertal egna filmer.

Utbildad 1991-1994 på Teaterhögskolan och har tagit en Master i regi på teaterhögskolan i Malmö 2012

Byggde en teater i en lada vid hemmet i lilla orten Rynge som ligger i Ystad kommun. Rynge teater invigdes sommaren 2016.

Improvisationsteater och en kortversion av föreställningen Mannen med Rynge teater.

Torsdagen den 21 mars klockan 19 i Svalövs Folkets Hus.

Biljetter à 120:- köpes via www.tickster.com. Överblivna biljetter kan köpas vid entrén en timme före föreställningen.

Arrangör: Svalövs riksteaterförening

Publicerad 10 March 2019 10:00