"Det är inte så vanligt att en verkstad bara håller på med entusiastbilar", säger Nicklas Svensson som driver Bilveteran AB. Foto: Per Eeg-Olofsson

Här får gamla pärlor tillbaka sin forna glans

Nicklas driver verkstad för veteranbilar

LANDSKRONA. Att motorintresset är stort i nordvästra Skåne, det går inte att ta miste på. Här arrangeras bland annat Thulinträffen, Lergökarallyt och det körs fort på Ring Knutstorp. Ytterligare ett tecken på det är att det numera finns en verkstad enbart för veteran- och entusiastbilar i Landskrona.

Av
Jonas Lundin

I verkstaden ute på Varvsudden står gamla klenoder, i olika stadier av renovering. Hit flyttade företaget Bilveteran från Malmö i februari. Att flytten gick till Landskrona är kanske inte så konstigt.

– Det är bra lokaler, bra läge. Landskrona har ju Thulinträffen, med mina gamla kunder, det kändes naturligt, säger Nicklas Svensson, vd och ägare sedan ett par månader.

Intresset för veteranfordon blir större och större, upplever han.

– Du har en folkvagnsbubbla där borta, där ägaren köpte den 1961, fick sälja den av ekonomiska problem, men har köpt tillbaka den nu, och vill ha den restaurerad så som den såg ut 1961. På grund av rent nostalgivärde, säger Nicklas Svensson.

Precis bredvid bubblan från 1961 står en annan bubbla, i en speciell färg som kan beskrivas som ett mellanting mellan gul och orange. Den är från 1974. Strax intill ligger några isärplockade motorer.

Även Nicklas Svenssons egen ljusblå-vita Edsel från 1958 finns på plats.

– Det är en helt orörd bil. Det enda som är utbytt på bilen är matta och innertak. Annars är bilen som den var 1958. Den är aldrig rostlagad eller omlackerad, säger Nicklas Svensson som direktimporterat den från Kalifornien.

Hans eget motorintresse vaknade tidigt. Han har bland annat tävlat i motocross, rally, folkrace och go-cart.

– Jag har alltid haft motorgrejen, det fick jag nästan med bröstmjölken. Min första Saab 99 köpte jag när jag var sex år, säger Nicklas Svensson.

Nicklas Svenssons egen ögonsten är en Edsel från 1958.Den stora amerikanaren har aldrig renoverats tidigare.

Nicklas Svenssons egen ögonsten är en Edsel från 1958.Den stora amerikanaren har aldrig renoverats tidigare. Foto: Per Eeg Olofsson

En mörkgrön högerstyrd Jensen Healey från 1973 står invid en kaross som i dagsläget inte ser mycket ut för världen. Men det är en Porsche 356 från 1966 som ska genomgå en totalrenovering.

– Vi byter golv, tröskellådor, flyglar, bakaxellängdfäste, framvagnsinfäste, hela bak- och frampartiet, säger Nicklas Svensson.

Så småningom kommer den att se som den gjorde när den var ny. Företaget gör all renovering, vad det än innefattar.

– Det kunden önskar ha gjort, det gör vi, säger Nicklas Svensson.

Även ett veteranfordon modell större tar plats i verkstaden. Den första Scania 141-lastbilen från 1970. Där ska rost fixas.

Bilveteran AB kommer köra olika event och träffar under året, nu närmast i april.

Bubblan från 1974 har tidigare renoverats av Bilveteran men står inför ett par justeringar.

Bubblan från 1974 har tidigare renoverats av Bilveteran men står inför ett par justeringar. Foto: Per Eeg-Olofsson

Publicerad 11 March 2019 10:00