Al Pitcher som håller på att ta fram en ny show, lovordar den skånska publiken: ”Jag tycker att det är den bästa platsen att starta. Det här är de första stegen på en ny turné, när jag börja skriva på en ny show. Det börjar alltid i Skåne, skåningarna skrattar bara när de tycker det är roligt.”

Al Pitcher som håller på att ta fram en ny show, lovordar den skånska publiken: ”Jag tycker att det är den bästa platsen att starta. Det här är de första stegen på en ny turné, när jag börja skriva på en ny show. Det börjar alltid i Skåne, skåningarna skrattar bara när de tycker det är roligt.” Foto: Robert Eldrim

”De skrattar bara när de behöver”

TV-aktuelle Al Pitcher öser beröm över den skånska publiken inför sin miniturné

SKÅNE. 2017 gjorde Teckomatorps Humorfabrik en utsåld miniturné med Al Pitcher. Nu kommer han tillbaka till Eslöv, Lomma och Teckomatorp, men också till Ängelholm, Lund och Malmö.

Av
Jonas Lundin

– Jag avslutade min stora turné förra året, i december, en turné som jag hade gjort i 18 månader. En del av processen var att jag arbetade fram föreställningar och material på samma ställen som jag ska till nu också, säger Al Pitcher när Lokaltidningen ringer honom.

Blir det test av material denna gång också?

– Det blir både och. Det är alltid svårt att säga om det blir helt nytt. Jag gillar att improvisera och prata med publiken. Det är ett bra sätt att skriva. Att ”skriva på scenen” är ett lysande sätt att göra stand up.

Det har blivit din grej att uppmärksamma svenska ”underligheter” med en inflyttads perspektiv. Skulle du kunna göra samma sak om du åkte tillbaka till Nya Zeeland eller Storbritannien?

– Något som är allmängiltigt är att folk tycker om att skratta åt sig själva. Jag tror att det krävs att någon flyttar hit, från en annan plats, för att se de saker som folk tar för givna. Som födelsedagssången på morgonen eller de blå plastpåsarna på skorna. Sådana saker. Det är en väldigt normal svensk sak att göra, men för någon som kommer utifrån, så kan det vara ett väldigt annorlunda sätt att se på livet.

– Jag försöker att hylla det. Jag kritiserar inte. Jag är inte här för att säga att något inte är bra. Jag är här för att säga att det här är lysande, det är roligt. Nästan som att sätta upp en spegel framför svenskarna.

Hur är din svenska nuförtiden?

– Den blir bättre, men när jag säger att den blir bättre, så får man tänka på att den aldrig var bra från början. Jag har precis sluta filma för SVT, det kommer att vara ute den 1 april. Vi spelade in både på engelska och lite på svenska. Det var en bra språkträning varje dag.

– Det är en sit-com, en komediserie om mitt liv, om pappaledighet.

Om du var jag, vilka frågor skulle du ställa dig själv?

– Är jag likadan i verkliga livet? Jag är inte den personen på scen som jag är utanför scen. Utanför scenen är jag rätt annorlunda. Jag får be om ursäkt till alla som träffar mig, som kommer fram och förväntar sig att jag ska vara ”Näämen…” och komma med skämt. Jag är lite tystare.

– En annan fråga jag skulle ställa är: trivs du? Jag skulle svara: absolut. Jag hade det bra i England, jag och min fru flyttade hit. Min fru är svenska. Jag hade aldrig kunnat drömma om att jag skulle få göra två TV-specialprogram, fyra stora turnéer och ha en TV-serie på gång. Det är galet kul. Jag känner mig väldigt lyckosam, jag tar det inte alls för givet. Det är en så stor bonus för mig att jag får vara en ”idiot” på scen.

– Kommer skämten om Sverige ta slut? Jag tror inte det. Man får verkligen så mycket material från svenskar. Jag har två barn, de ger mig uppslag. Det är bara gå omkring med ögonen vidöppna och se vad som är roligt.

Miniturné med Al Pitcher

25 mars: Eslöv, Bian

26 mars: Lomma, Dansrotundan

27 mars: Teckomatorp, Folkets Hus

Biljetter och mer information på http://www.teckomatorpshumorfabrik.se

Den 28 mars: Ängelholm, Hotell Erikslund i. Biljetter via www.nortic.se.

Den 2 april: Lund, Mejeriet.

Den 4 april Malmö, Mack Comedy Klubb.

Publicerad 12 March 2019 09:00