Jonas Bergh är uppvuxen i Borstahusen och bor i Limhamn. Men ena delen av nya boken ”Uppför backen baklänges” utspelar sig långt ifrån det som han beskriver som ”platta städer vid Öresund”, nämligen i Röstånga. Denna bild, som togs senast Lokaltidningen träffade Jonas Bergh, utgör nu omslagsbild till nya boken.

Jonas Bergh är uppvuxen i Borstahusen och bor i Limhamn. Men ena delen av nya boken ”Uppför backen baklänges” utspelar sig långt ifrån det som han beskriver som ”platta städer vid Öresund”, nämligen i Röstånga. Denna bild, som togs senast Lokaltidningen träffade Jonas Bergh, utgör nu omslagsbild till nya boken. Foto: Per Eeg-Olofsson/Arkiv

Jonas Bergh lämnar Landskrona i nya boken

Landskronaförfattaren aktuell med två kortromaner i samma bok

LANDSKRONA/LIMHAMN.

Snart släpps Landskronabördige författaren Jonas Berghs nya bok ”Uppför backen baklänges”. I den lämnar han delvis hemtama trakter för sitt berättande, och beger sig till foten av Söderåsen.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det är två berättelser, två ”kortromaner”, i en och samma bok i Uppför backen baklänges, Jonas Berghs sjuttonde bok. I förra boken, ”Jag fastnar i Love will Tear Us Apart” från 2018, blandade Jonas Bergh lyrik och prosa, men i årets bok har han återgått till mer renodlad romanform.

- Till viss del är väl varje bok en reaktion på den föregående. Jag började skriva ned några dikter, men jag kände att jag ville berätta historier, det är ju ändå det jag sysslar med säger Jonas Bergh.

I Uppför backen baklänges så är det inte Jonas Berghs alter ego Jonte Sten som har huvudrollen, inte eller persongalleriet från Landskronatrilogin ”Och fortsätta vidare bort” (2004), ”En sång för Sony och Karola” (2005) och ”På väg till Charlotta Andersson” (2013).

Första delen, ”Jag höll hans hand när han dog”, kretsar kring unga Haley och Bill och andra som lever i marginalen i Malmö och i Limhamn, där Jonas Bergh bor sedan flera år. ”Mjukt och hårdkokt. Roligt och sorgligt”, så beskriver han själv berättelsen.

Andra delen, ”Balladen till min bror”, utspelar sig delvis på en ort som inte tycks ha en omedelbar koppling till Jonas Bergh, nämligen Röstånga i Svalövs kommun.

- Vi brukade alltid åka dit på helgerna med pappa, till nationalparken. På senare år har det ju blivit lite av ett kultursamhälle, jag känner folk som flyttat dit. Jag och min kompis Johan, ”LT Fisk”, har uppträtt på gamla stationen, säger han om sitt förhållande till orten.

- Men visst har jag skarvat rätt friskt när det gäller Röstånga, det är inte säkert att Röstångabor känner igen sig, säger Jonas Bergh och skrattar.

Visst har jag skarvat rätt friskt när det gäller Röstånga.

Balladen till min bror handlar om ett brödrapar som växter upp på orten, med något som Jonas Bergh beskriver som en ”Huckleberryfinnuppväxt”. De går skilda vägar i livet men möts igen i vuxen ålder, när en av bröderna kommer till den andra för att få hjälp.

- Den är skriven från storebroderns perspektiv, berättar Jonas Bergh.

Bröderna heter Plura och Carla – smeknamn som eventuellt känns igen.

- Varför inte? Du tyckte det var roligt, eller hur?, säger Jonas Bergh om det faktum att hans romanfigurer fått samman namn som Eldkvarn-bröderna Jonsson.

- Ett namn är bara ett namn, och är det någon som tycker det är kul så desto bättre. Dessutom spelar bröderna musik, precis som Eldkvarn-brorsorna.

Den 30 mars kommer Jonas Bergh till Kafé Nell Walden på Landskrona museum för att berätta om och läsa ur nya boken. Dessutom blir det läsning ur några andra böcker ur författarskapet.

- Det ska bli väldigt roligt. Det är nästa ingenting från Landskrona i denna boken, förutom en lunch på Seglarpaviljongen. Så det blir lite läsning ur andra böcker också, säger Jonas Bergh.

Missa inte

Vad? Boksläpp för ”Uppför backen baklänges” av Jonas Bergh.

När? 30 mars, start klockan 14.

Var? Kafé Nell Walden, Landskrona museum.

Publicerad 12 March 2019 09:07