Flera teknikföretag i Landskrona har kopplingar till USA, antingen genom sin försäljning eller via ägare. Alfdex (bilden) oljeseparatorer för dieselmotorer säljs över hela världen, inte minst till USA.

Flera teknikföretag i Landskrona har kopplingar till USA, antingen genom sin försäljning eller via ägare. Alfdex (bilden) oljeseparatorer för dieselmotorer säljs över hela världen, inte minst till USA. Foto: Per Eeg-Olofsson/Arkiv

Amerikanska ingenjörsstudenter ska lockas till Landskrona

Utbytesprogram med universitet planeras

LANDSKRONA.

Svenska teknikföretag lider stor brist på ingenjörer och annan kvalificerad arbetskraft. Det gäller även i industritekniktäta Landskrona. Nu hoppas Tillväxt Landskrona och Svensk-amerikanska handelskammaren att delvis avhjälpa dem med hjälp av amerikanska studenter.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det är Tillväxt Landskrona, det kommunala bolaget som ska främja samarbete mellan kommunen, Arbetsförmedlingen och stadens näringsliv, som ska förmedla kontakten mellan företagen och studenterna. Men initiativet kommer från Svensk-amerikanska handelskammaren.

- De kontaktade oss, och vi såg direkt att detta är något intressant för Landskrona, säger Pernilla Anderberg, vd på Tillväxt Landskrona.

Det kan bli upp till ett och ett halvt år som trainee på ett teknikföretag i Landskrona, är tanken. Förhoppningen är att de första studenterna kommer till Landskrona i juni och augusti i år. Svensk-amerikanska handelskammaren, med kontor i flera städer i USA, ordnar med sådant som visum och arbetstillstånd.

- Intresserade företag skriver en kravprofil, vad de vill att studenten ska kunna och vad man behöver studenten till. Sedan skickas de till Svensk-amerikanska handelskammaren som har kontakter med amerikanska universitet. När ansökningar kommit in så gör handelskammaren ett urval och till sist är det så klart företagen som måste tacka ja, berättar Pernilla Anderberg om processen.

Prestigeuniversitetet Massachusetts Institute of Technology (MIT) är ett av de som nämnts, men det kan även handla om mindre kända lärosäten.

- Handelskammaren letar upp utbildningar som är relevanta, vilket universitet den finns på är inte lika viktigt, säger Pernilla Anderberg.

Studenterna kommer att betalas en trainee-lön, när Svensk-amerikanska handelskammaren genomfört ett likande utbyte i Umeå så har den motsvarat den svenska minimilönen, alltså cirka 18 000 kronor, berättar Pernilla Anderberg.

Vad händer efter de 18 månaderna?

- Det är ju delvis en fråga om möjlighet att förlänga visum och arbetstillstånd. Jag gissar att en del kommer vara klara med sina uppgifter. De företag som har kopplingar till USA kanske behåller kontakten, kanske som en tjänst i USA.

Går det att locka unga amerikaner till lilla Landskrona?

- Det är jag övertygad om att det går. Jag har själv jobbat inom teknikföretag och jag vet att svensk teknik fortfarande står högt i kurs, det i sig tror jag är intressant. Svensk företagskultur är också känd för att ha platta hierarkier och stort medbestämmande.

I skrivande stund är det inget Landskronaföretag som anmält intresse berättar Pernilla Anderberg, men utbytesplanerna har inte släppts förrän nyligen.

- I veckan så tar jag direktkontakt med företagen. Jag vet att det är många som har noterat artiklarna om projektet, säger Pernilla Anderberg.

Publicerad 13 March 2019 17:27