Närmast sydländsk stämning rådde på Halvmånen under fotbolls-VM i somras. Nu hoppas kommunen upprepa den succén med ett sommarprogram på stranden.

Närmast sydländsk stämning rådde på Halvmånen under fotbolls-VM i somras. Nu hoppas kommunen upprepa den succén med ett sommarprogram på stranden. Foto: Per Eeg-Olofsson/Arkiv

Efter VM-festen: I sommar ska Halvmånen fyllas igen

Matmarknad och allsång på programmet

LANDSKRONA.

Alla som var med på stranden Halvmånen under fotbolls-VM och SM-veckan i somras kan vittna om samma sak: det var så nära Copacabana som man kommer i Landskrona. Nu hoppas kommunen upprepa sommarens succé med ett aktivitetsprogram i juni och juli.

Av
Per Eeg-Olofsson

Mat, musik, prisutdelning, lek och spel för unga och fotboll på storbilds-tv. Så skulle man kunna sammanfatta de punkter som än så länge är spikade för sommarens program på Halvmånen mellan den 24 juni och 20 juli.

Först ut är Idrottsfesten den 26 juni, det evenemang där idrottsföreningarnas samorganisation LISA delar ut priser till aktiva idrottare och eldsjälar. Tidigare delades dessa ut på Landskronagalan, då även stadens näringsliv delade ut priser till företagare. Men sedan förra året har idrotten och näringslivet gått skilda vägar och håller var sitt arrangemang.

- Planen är att det blir prisutdelning på utomhusscenen som är öppen för alla, och därefter en mingelfest med mat och underhållning i tältet på stranden, säger Gunnar Nilsson, ordförande LISA i ett pressmeddelande.

Mat och dryck i fokus blir det den 6 juli då Skånes matfestival kamperar på stranden, tillsammans med Skånes dryckesproducenter. Tidigare har det evenemanget hållits på Österlen, men i år blir det alltså till Landskrona som ett 20-tal mat- och dryckesproducenter visar upp sig. Lokala och regionala dryckesproducenter är inbjudna även de, får man gissa att det kommer serveras Landskrona-bryggda maltdrycker?

”Goodnight Sun” är ett konsertformat i det lilla, då en, ofta ensam, artist spelar musik vid solnedgången. Goodnight Sun-konserter har tidigare anordnats bland annat på Pumphuset. I sommar kommer konceptet även till Halvmånen, med konserter mellan den 9 och 12 juli.

Även i sommar blir det fotbolls-VM, nämligen dam-VM i Frankrike. Utvalda matcher kommer visas på storbildsskärm.

Evenemang i all ära, men frågan är om det inte är populära Cityidrotts barn- och ungdomsverksamhet som är den verkliga publikdragaren på Halvmånen. Precis som tidigare år kommer Cityidrott ha sitt sommar-högkvarter där mellan den 15-20 juli, då det både blir utlåning av redskap för lek och spel, och mer organiserade aktiviteter.

Det är spikat på Halvmånen i sommar

26 juni: Idrottsfesten

3 juli: Allsång

6 juli: Skånes Matfestival med Skånes Dryckesproducenter

9-12 juli: Goodnight Sun, musikevenemang med solnedgångskonserter

15-20 juli: aktiviteter för barn och unga med Cityidrott

Sändning av delar av fotbolls-VM

Publicerad 13 March 2019 14:16