”Bara att få en nominering är stort, vi är jättetacksamma”, säger Elin Nordén på Teckomatorps Humorfabrik som tillsammans med Mats Andersson har nominerats till Region Skånes kulturpris av Svalövs kommun. Tidigare år har Svalövs kommun bland annat nominerat skådespelaren Anna Blomberg, kanske mest känd från Kvarteret Skatan, konstnären Susanne Jardeback Olesen från Ask och keramikern Bente Brosböl Hansen från Klåveröd.

”Bara att få en nominering är stort, vi är jättetacksamma”, säger Elin Nordén på Teckomatorps Humorfabrik som tillsammans med Mats Andersson har nominerats till Region Skånes kulturpris av Svalövs kommun. Tidigare år har Svalövs kommun bland annat nominerat skådespelaren Anna Blomberg, kanske mest känd från Kvarteret Skatan, konstnären Susanne Jardeback Olesen från Ask och keramikern Bente Brosböl Hansen från Klåveröd. Foto: Tony Wirén

Humorarrangörer nomineras till kulturpris

”Känns roligt att bli uppmärksammade”

SVALÖV. För den stand up-älskande publiken i trakten är Elin Nordén och Mats Andersson på Teckomatorps humorfabrik säkert bekanta. Nu nominerar Svalövs kommun dem till Region Skånes kulturpris.

Av
Jonas Lundin

– Vi i Teckomatorps Humorfabrik är naturligtvis jätteglada och stolta över att bli nominerade till ett sådant fint pris. Det här firar vi verkligen, säger Elin Nordén på Teckomatorps humorfabrik, som arrangerar humorföreställningar.

Elin Nordén och Mats Andersson, som också själva är stand up-komiker, nomineras ”för att de med Teckomatorps humorfabrik sprider glädje och komedi runt om i regionen, likt ringar på vattnet, från skånsk landsbygd och ut mot städerna”, enligt motiveringen. Genom humorfabrikens försorg har publiken kunnat njuta av kända namn som Al Pitcher, Marika Carlsson, Lennie Norman och Adde Malmberg, men också lokala förmågor som till exempel Henke Nordberg.

– Det känns roligt att vi blir uppmärksammade, att man gjort skillnad, så till den milda grad att vi till och med kan komma att förtjäna ett pris för det vi gör, säger Elin Nordén.

Skånes kommuner har rätt att nominera max två personer till Region Skånes kulturpris. Vinnaren, som utses av Region Skånes kulturnämnd, får en prissumma på 100 000 kronor. Utdelningen sker i samband med "branschgalan" Kulturparlament med Rantafej under hösten.

– Det är en väldigt bra nominering. Jag håller både tummar och stortår för att Mats och Elin får det priset och den prissumman som är aktuell. Men om de inte får det, så är det en hedersbetygelse att man nominerar dem, säger Torbjörn Ekelund (L), ordförande i bildningsnämnden, som på sitt senaste möte beslöt att nominera humorarrangörerna från Teckomatorp till Region Skånes Kulturpris.

Han har själv varit på föreställningar arrangerade av humorfabriken.

– Utan Mats och Elin hade vi aldrig fått så fantastiskt fina artister till både Teckomatorp och andra ställen i vår kommun och utanför vår kommun. De har nu åter Al Pitcher på gång. Jag var och såg Al Pitcher förra gången. Det slutade med att jag stod på knä vid sidan av stolen och inte fick luft. När han uppträder bör det finnas en hjärtstartare i lokalen, säger Torbjörn Ekelund (L).

Publicerad 13 March 2019 14:00