Isak Nordblad, elev på bygg- och anläggningsprogrammet på Svalöfs gymnasium, visar skolans rektor Lena Hansson hur man manövrerar en bandgrävmaskin.

Isak Nordblad, elev på bygg- och anläggningsprogrammet på Svalöfs gymnasiu, visar skolans rektor Lena Hansson hur man manövrerar en bandgrävmaskin. Foto: Jonas Lundin

”Det ska nog gå att lära sig”

Elev coachar rektor inför tävling med bandgrävmaskin

SVALÖV. ”Svårast är nog att hålla pallen plant”, säger Isak Nordblad, som pluggar sista året på bygg- och anläggningsprogrammet på Svalöfs gymnasium. Vid spakarna i hjulgrävaren sitter rektor Lena Hansson, för dagen elev. Den 3 april är det dags för henne att visa vad hon lärt sig.

Av
Jonas Lundin

Isak Nordblad coachar skolans rektor Lena Hansson i att köra en hjulgrävare inför en tävling mot andra rektorer i samband med invigningen av en ny ME-skola i uppländska Bålsta den 3 april.

På tävlingen ska skolledarna flytta en pall med murblock mellan tre olika hinder. Denna första gång uppe på Västerhus blir det dock utan murblocken.

– Denna övningen lär man sig nog rätt snabbt. Jag tyckte också den var svår i början, men så satt jag med den en dag och sedan tyckte jag den var rätt så enkel, det flöt på, säger Isak Nordblad.

Den rektor som vinner, vinner 20 000 kronor åt skolans elever.

– Jag drömde om detta, men då var maskinen inte så stor, säger Lena Hansson och skrattar, precis innan hon kliver upp i bandgrävmaskinen som väger 15 ton.

– Med dessa här kör du fram och tillbaka, säger Isak Nordblad när han visar rektorn de olika reglagen.

Det gäller att hålla koll på vad den högra respektive vänstra ”joysticken” gör.

Lena Hansson klarar att sätta ner pallen där hon ska utan att några av golfbollarna trillar ner, även om det behövs en del efterjusteringar för att den ska ligga rakt. Efter en stund kan åskådarna se klara förbättringar.

– För att vara första gången så är det bra. Det är rätt så mjuka rörelser, säger Jimmy Nilsson medan Isak Nordblad står på en av larvfötterna och instruerar rektorn.

– Det är lyxigare än vad vi hade när vi började. Det var bara att sätta sig i maskinen och testa sig fram. Sedan blev det som det blev. Vi hade inte det att man fick hjälp, inte från början men sedan kom det lite tips på vad man kunde göra bättre, säger Jimmy Nilsson.

Nu har han blivit så duktig att han blivit uttagen att tävla med hjullastare och hjulgrävare på Skol-SM för Maskinförare i Visby den 17 och 18 maj, en tävling som hela klassen via ett teoretiskt prov i januari kvalade sig in till, som en av 14 skolor.

– Vad jag tror så ska man bygga lite däck och stapla på oljefat. Jag vet faktiskt inte exakt vad det blir, säger Jimmy Nilsson.

– De ska köra manövrering med hjullastare och grävmaskin. Det är samma tävlingsmoment som kommer att vara på SM i Helsingborg nästa år, säger Thomas Bladh, lärare på ME-skolan i Svalöv.

Tillbaka till rektor Lena Hansson i förarhyttan. Hur ser hon på sina chanser?

– Det ska nog gå att lära sig, säger hon.

Bygg och anläggningsprogrammet

Till sommaren går de första treorna på bygg- och anläggningsprogrammet (inriktning anläggningsförare) ut Svalöfs gymnasium. Utbildningen, som startade höstterminen 2016, är ett samarbete mellan Svalöfs gymnasium och ME (branschorganisationen Maskinentreprenörerna).

Publicerad 20 March 2019 10:00