Anders Bjerehjelm hoppade av som ordförande för Svalövs riksteaterförening, efter kritik från medlemmar.

Anders Bjerehjelm hoppade av som ordförande för Svalövs riksteaterförening, efter kritik från medlemmar. Foto: Jonas Lundin/Arkiv/Skärmdump

Teaterförening skakas av inre drama

Ordförande hoppade av inför årsmötet

SVALÖV. Trots att Svalövs riksteaterförening bara är nio månader gammal, så har den redan skakats av inre stridigheter. Inför hotet av bli avsatt vid årsmötet, valde den förre ordföranden att själv avgå.

Av
Jonas Lundin

Det var i somras som Svalövs riksteaterförening drogs igång av ett antal kulturvänner. Premiärarrangemang blev en kick-off med operasångaren Rickard Söderberg. Men efter det hände inte så mycket, inte förrän nu den 21 mars, då teaterföreställningen ”Mannen” med Rynge teater kommer till Svalöv.

Uppgifter till Lokaltidningen gör gällande att det har funnits ett stort missnöje med ordförande Anders Bjerehjelm. Han har nu valt att hoppa av som ordförande.

– Jag har annat att bry mig om, det vill jag inte särskilt kommentera. Det finns säkert synpunkter som människor har både här och där, säger avhoppade ordföranden Anders Bjerehjelm.

Jag har fått ta del av en motion där flera medlemmar vill att du avgår. Har du någon kommentar på det?

– Nej.

Inför föreningens årsmöte den 12 mars förelåg en motion som krävde Anders Bjerehjelms avgång. Avgå eller bli avsatt var kontentan av den. I motionen stod det bland annat att ordföranden betett sig ”på ett sätt som skadar Riksteaterföreningen”.

– När han fick motionen så avgick han självmant, säger Anders Clevestad, ny ordförande.

Motionen togs sedan aldrig upp på årsmötet. Nye ordföranden ser dock sitt uppdrag som tillfälligt.

– Ordförande väljs på två år. Jag har gått in ett fyllnadsval på ett år. Det är för att rädda föreningen. Jag kommer inte att sitta kvar som ordförande efter ett år, säger han.

Publicerad 20 March 2019 13:20